A balatonszemesi András büfét a déli part rendszeres látogatói szinte biztosan ismerik, az üdülőhely sarkában működő sütöde a nyolcvanas évek óta hozza ugyanazt a színvonalat. Háromféle halat sütnek csak, hekket, keszeget és süllőt, de van sült kolbász és rántott borda is. Meg a világ legviccesebb ízű kólája.

A legendás halsütő Balatonszemes ikonikus helye, a tulajdonos, András a helység egyik legkedveltebb figurája. Túl azon, hogy itt biztosra mehet az, aki jó minőségű halat akar enni, a büfé sajátságos atmoszférája, és a csodás kilátás miatt is érdemes felkeresni a Balatonlelle felé vezető út mellett fekvő András büfét.

A sütöde már kívülről is nagyon jól néz ki, nem az az idegesítő, retroskodó fajta, hanem kicsit mint a budapesti Bambi: nem sokat változott az elmúlt évtizedekben, inkább csak rendben van tartva. A büfé előtt falatoznak a beszélgetős vendégek és az ismerősök, mögötte padoknál lehet a Balatont bámulva enni a halat meg a kolbászt. 

Mi keszeget és rántott bordát ettünk, kértünk hozzá kólát is, ami azonnal óriási flasht okozott: aki még emlékszik rá, a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején lehetett kapni kólaszörpöt, nos, pont ilyen íze volt az italnak. Imádtuk.

A személyzet kedvessége nagyon őszintének tűnik, nem tolakodó, de nagyon laza és kedves, és egyáltalán nem okozott gondot egy áfás számla kiállítása sem

A keszeg sokkal finomabb volt, mint a legtöbb strandbüfében, a rántott borda szintén sokkal jobban van elkészítve, mint ahogy az egy ilyen kis partmenti sütödétől elvárható. Süllőből csak óriási méretűek voltak, úgyhogy kihagytuk, inkább a szomszéd padon üldögélő pártól érdeklődtünk, nekik nagyon ízlett az ijesztő külsejű hal.

Finom, balatoni borokat és pálinkát is lehet kapni, ha nem kocsival lettünk volna, biztosan fröccsöt ittunk volna a kaja mellé, ahogy azt a legtöbb vendég tette.

Mi még az igazi szezon beindulása előtt jártunk itt, így viszonylag gyorsan megkaptuk a rendelésünket, de csúcsszezonban számoljon azzal, hogy – mivel minden frissen készül – kicsit várnia kell majd az ételre.

Az árak kb ugyanolyanok, mint a Balaton körüli többi halsütőben, a keszeg 400 Ft (10 dkg), a borda sült krumplival és kovászos uborkával kétezerből megvolt.

És ahogy azt említettük, elég szép a kilátás: