Idén is versenyeztek a balatoni fagyik, a legjobbnak a balatonmáriafürdői Florida Fagyizóban készült Balatoni Randevút találták, de volt három különdíjas is, közülük kettő balatonfüredi cukrászdában készült, egy pedig Balatonföldváron. A különleges fagyik nemcsak azokban a cukrászdákban kaphatók, ahol kitalálták őket, de mi a lehető leghitelesebben szerettük volna tájékoztatni önöket, úgyhogy ellátogattunk mind a négy helyre. Balatonföldvárra mondjuk kár volt, de mindjárt elmeséljük, miért. Nem a fagyi miatt.

Az év balatoni fagyija 2014

Balatoni randevú

Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő

Először is le kell szögeznünk, hogy nemcsak azért vagyunk roppant boldogok, hogy a Florida Fagyizó nyert, mert tényleg finom a fagyi, hanem mert megismerhettünk egy balatonmáriafürdői kis sétányt, aminek nem is szeretnénk leírni a nevét, olyan kiábrándító. Viszont tényleg az egyik legcukibb, legszebb, legrandikompatibilisebb hely a környéken. 

De a lényegre térve: a Balatoni Randevú egy pezsgős-marcipánfagyi szamócával, és egyáltalán nem csodálkozunk azon, hogy ez ízlett a legjobban a zsűri tagjainak. Azt is le mernénk fogadni, hogy a négy fagyi közül az emberek többsége is erre szavazna, mert a klasszikus olasz kézműves vonalat követő fagyi könnyű, éppen elég édes, nem nyomja el az ember hasát, szóval pont azt hozza, amit a legtöbb tucatfagyi nem. Mindenképpen kóstolja meg, és ha már így tesz, a már említett csatornaparton fogyassza el, tökéletes nyári pillanatok lesznek!

Viszont ha már itt jártunk, muszáj volt kipróbálni a kimondottan a foci-vébére készült Gelathino VB 2014 fantázianevű ízt is, ami tökéletesen hozza azt, amit ígér: egzotikus ízek, a lime, és úgy általában a citrusíz dominál. Pompás választás azoknak, akik nem szeretik a túl édes fagyit. A Florida Fagyizó egyébként pontosan az a hely, amelyről süt, hogy a tulajdonosa második otthona, és imádja az egészet úgy, ahogy van.

Az év balatoni fagyija - különdíj

Füge-dió

Kárpáti Fagyizó, Balatonföldvár

Mivel mi tényleg azért turnézgattunk a déli parton, hogy a lehető legautentikusabb helyeken kóstolhassuk meg a díjnyertes fagyikat, meglehetősen morózusak lettünk, amikor különösebb sajnálkozás nélkül közölték velünk, hogy most éppen nincs füge-dió fagyi. Nem, nem elfogyott. Most az nincs, kész.

Szerencsére a balatonfüredi Bagaméri Fagyizóban volt, úgyhogy arról tudunk csak nyilatkozni, hogy ott hogy készítik. Hát ha ön szereti, ha nagyon intenzív íz tölti be a száját, és nagyon édesszájú, és nyitott a keleti gyümölcsökre is, akkor imádni fogja. 

Az év balatoni fagyija - különdíj

Kapros-túrós pite

Balatonfüred, Bagaméri Fagyizó

Ez az a fagyi, amire ön vágyik, ha azt szereti, ha a fagyi nem túl édes, nem túl intenzív, nem túl domináns. Ha tényleg csak desszertnek szánja, és abból sem durvának. Ezen kicsit csodálkoztunk, mert a neve alapján egy nagyon húzós dolognak tűnt, de igazából csapatunk kevésbé édesszájú fele nagyon boldog lett, amint megkóstolta. Ebből egy gombóc ízlésesen tálalva vacsora után az ideális édesség.

Az év balatoni fagyija - különdíj

Füredi mákvirág

Korzó Fagyizó, Balatonfüred

Ez az a fagyi, amit a legjobban el tudnánk képzelni egy nagyon jó étteremben desszertként tálalva. Hasonlóan könnyű, mint a kapros-túrós, de ez volt az egyetlen, amit kimondottan jó volt lassan enni. Az egy elég szuper fagyi, ami tényleg többször nyújt élményt: egyszer akkor, amikor először belenyalunk, aztán amikor a szánkban forgatjuk, aztán amikor lenyeljük, és egyszer, amikor az utóízt érezzük. Csapatunk egyik felénél ez lett a nyerő, a másiknál a fügés-diós, de mind a négy fagyi tökéletes. Simán megéri körbemenni értük a Balatonon, már csak azért is, mert gyönyörű tájakon át vezet az út.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!