Balatonakaliban nyílt egy üzlet, ahol nagyon büszkék arra, hogy rengeteg balatoni és környékbeli termelő portékáját árulják. Meg is néztük magunknak, a választék meggyőző volt, így már csak arra voltunk kíváncsiak, érdemes-e eljönni idáig egy balatoni borért vagy szörpért. Nem reprezentatív tesztünk alapján az eredmény felemás.

Az üzletházban négy különböző helyi terméket vettünk, úgy számoltunk, hogy egy kellemes vacsorához meglegyen mindenünk, ami két lánynak kellhet. Az alap volt, hogy veszünk bort, és beismerjük, hogy név alapján választottunk: a zánkai Lídia Borház Bori bora nevű szürkebarátját hoztuk magunkkal balatonfüredi bázisunkra. A bor mellé választottunk alkoholmentes italt is, a Gumibogyószörp szintén a neve és a címkéje miatt lett a nyerő, és hogy valami szilárd kaja is legyen mellé, vettünk teljes kiőrlésű kenyeret a Kurucz 2008 Kft-től, hozzá pedig rukkolás tökmagkrémet a nemesvámosi Kéri Mártától. A legjobban az utóbbitól féltünk, pedig nem attól kellett volna.

Bori bora, 2012

Lídia Borház, Zánka, 1690 Ft

Természetesen a bor volt az első, amit kóstoltunk. A Velvet kiküldöttségének egyik fele későn döbbent rá, hogy ez egy szürkebarát, ami sokszor kicsit édeskés, így kissé ódzkodva kóstolt, csapatunk fiatalabb tagja viszont nagyon boldog volt, mert kifejezetten az ilyen borokat szereti. 

Minicsapatunk idősebb tagja kicsit rezignáltan vette tudomásul, hogy nem kimondottan száraz bort kell innia, de a szürkebarát még egy számára is tolerálható fajta volt. Igaz, hogy a második körben már szódával lazította fel, de az már úgyse a teszt része volt, csak móka. Neki ízlett a bor, de ha a maga kedvére vásárolna, sosem adna ki ennyi pénzt érte, 1690 forintért sokkal jobbat is lehet kapni. A véleményét árnyalja, hogy nem az édes ízek rajongója.

A fiatalabbik csapattagot sem lelkesítette túl ez a bor, de semmi problémája sem akadt vele. Az árát ő is sokallja, viszont megjegyzi, hogy csini az üveg letisztult, fehér-narancssárga dizájnja.

Gumibogyószörp

Farkas Ivett kapolcsi manufaktúrája, 1190 Ft

Ez a kapolcsikum valójában házi bodzabogyószörp – figyelem, nem összekeverendő a sima bodzaszörppel, ez ugyanis nem a növény virágából, hanem a nyersen akár hasmenést is okozható bogyójából készül. Mi mindketten csak bodzavirágból készült szörpöt ittunk eddig, úgyhogy kíváncsiak voltunk, milyen íze van ennek a sötétbordó szirupnak, ami egyébként festőnövény, úgyhogy jobb, ha nem issza le vele a ruháját. 

Maradjunk annyiban, hogy vagy nagyon nem nekünk való a bodzabogyó, vagy pont ez a gumibogyószörp tragikus. Nem túlzás, két kortynál többet egyikünk sem tudott inni belőle, pedig erőltettük, nehogy lyukra fussunk. A műanyag, legrosszabb mesterséges édesítőszereket idéző utóíz még most is itt kísért a szánkban, pedig azóta ettünk rukkolás tökmagkrémet is. De megfogadtuk, hogy kipróbáljuk a kistermelő valami olyan szörpjét vagy lekvárját is, amiben van összehasonlítási alapunk, hátha tényleg csak a bodzabogyó az, ami így ki tudott borítani mindkettőnket.

Teljes kiőrlésű kenyér

Kurucz 2008 Kft, Balatonszőlős, 269 Ft

Kínos lenne pont ennél a terméknél azt állítani, hogy nem az elnevezése miatt választottuk, pedig tényleg nem így történt, csak alig volt az üzletben olyan kenyér volt, ami a környékről származott. Ez az előre csomagolt, szeletelt kenyér pont olyan kicsit száraz, kicsit idegesítően ruganyos, mint a legtöbb hasonló, így kínált áru, csak szerencsére nem annyira érződik rajta, hogy teljes kiőrlésű. Felejthető, egynek jó volt, nem fogunk kutatni utána. És különben is csak a tökmagkrémhez kellett pirítósnak – el is érkeztünk tesztünk legjobb részéhez.

Rukkolás tökmagkrém

Dávidné Kéri Márta, Nemesvámos, 1960 Ft

Egyrészt nagyon egyszerű, nagyon cuki az összes magoskrém csomagolása, másrészt nagyon fáj nekünk, hogy a kistermelő az "egy "Tök" életes íz!"-t választotta szlogenjéül.

De ezt engedjük el, mert ahogy letekertük a tökmagkrém fedőjét, olyan jó illat csapta meg az orrunkat, hogy akár egy gesztipéteres szóviccet is megbocsátottunk volna. A krém tetején volt egy vékony olajréteg, ezt elkevertük, és már kentük is a pirítósra. Ezt szerintünk ön ne tegye, mert bár így is nagyon finom, sőt, igazából mindenhogy, de tesztelő csapatunk arra jutott, inkább étkezés előtti falatkázáshoz, vagy italozás mellé kiváló választás ez a tökmagkrém. Ha ránk hallgat, valami a pirítósnál is szárazabb dologgal eszi, akár chips-szel, akár grissinivel, de inkább kis falatokban fogyassza! Ha véletlenül csúf asszociációkat kezd el gyártani az agya a szétkent tökmagkrém láttán, verje ki a fejéből, gondoljon inkább valami természettel kapcsolatos dologra, működni fog. Egyébként 10/10.