Bár a magyar úszók lebetegedése és a Tihanyi Yacht Club és a szántódi rév között az Origón megörökített ürülékszőnyeg miatt épp nagyon komoly szarparák vannak a Balaton környékén, úgy tűnik, nem kell aggódni: a balatoni hajózással napi szinten kapcsolatban lévők szerint egyáltalán nincs probléma a Balaton vizével, és az az elképzelés sem állja meg a helyét, hogy a hajósok rendszeresen a vízbe ürítik a vécétartályukat, mivel azokat általában nem is használják. Ráadásul az sem biztos, hogy tényleg ürülék volt az a száz négyzetméteres szőnyeg.

Bunkók mindenhol vannak

A helyzeten a balatoni hajósok háborodtak fel a legjobban, hiszen őket járatják le azzal, hogy úgy állítják be, mintha teleszarnák a Balatont. „Az tény, hogy nem minden kikötőben lehet a tartály ürítését megoldani, de nem tragikus a helyzet. Gondoljunk bele, hogy mennyire életszerű az, hogy egy hajós beleereszti a saját mocskát a vízbe, majd két perc múlva csobban egyet. Azokról a hajókról le is szereltetik a vécét vizsgán, aminek nincs tartálya” – mondta a Velvetnek Tóth Balázs, a két balatoni kikötő üzemeltetésében is érintett GastroDock Kft-től. „Azt nem állítom, hogy senki nem ereszti a tartályt a vízbe, de ez olyan, mint hogy az uszodában is biztosan van, aki belepisil. Ezen az összes hajós fel van háborodva, mert ők is használják. Az ember nem piszkít bele a fürdőkádjába. Bunkók sajnos mindig vannak, de ez egyáltalán nem általános” – nyugtatott meg minket.

Van vécé, de nem kell

Tóth szerint a régóta hajózó Sváby András kifakadása sem állja meg a helyét, ami szerint egyedül a balatonkenesei kikötőben van arra lehetőség, hogy megszabaduljunk a felgyülemlett ürüléktől, bár ott valóban magasabb szinten oldják meg. „Balatonkenesén magasabb szintű szolgáltatás van erre, de vegyi vécéürítő viszont szinte minden kikötőben van. Az általános az, hogy a hajósok nem is használják a hajójukon lévő vécét, mert olyan kicsit a légtér, hogy azt nem is lehet higiénikusan használni. Száz hajósból 99 életében nem használta a hajón lévő vécét. Ha nagyon akarja, akkor meg tudja oldani az ürítést a kikötőkben anélkül is, hogy kiöntse a Balatonba. A tartályt odaviszi az ürítőbe, és kész is” – mondta a férfi. Ezt nem úgy kell persze elképzelni, mint egy emésztőgödröt, egy 30-40 literes tartályról van szó, amit egy szerkezet mos ki vegyszeresen. Ezeket a tartályokat elvileg bele sem lehet üríteni a vízbe.

Belepisilnek, de hát ki nem?

Egy rendszeresen hajózó név nélküli megszólaló elmondta, hogy azért ennyire nem tiszta a helyzet, és a hajósok tényleg termelnek némi salakot, de az teljesen kizárt, hogy ebből akkora szőnyeg keletkezzen, mint amekkorát múlt héten csodálhatott meg a világ. „Az létező jelenség, hogy egy hajóról belepisilnek a vízbe, elég csak arra gondolni, hogy egy Kékszalagot 36 óra alatt teljesít egy lassabb hajó. Ez nem újkeletű, hanem évtizedek óta így megy, és nem ezektől szennyezett a víz. Az a mennyiség, amiből balhé lett, valószínűleg egy utasszállítóból kerülhetett bele, mert az nagyon sok volt. Ilyenből soha nem volt probléma, azt már többször is kimondták, hogy a Balaton vize iható, vízközépen, ha nagyon meleg van, mi iszunk is belőle, és soha nem lettünk tőle betegek” – avatott be minket a helyi vitorlázási szokásokba.

Azt forrásunk is megerősítette, hogy már csak azért sem létezhet fekáliaprobléma a Balatonon, mivel a legtöbben esélyt sem hagynak erre. „Nem is tudok arról, hogy lenne arra igény, hogy több helyen is olyan ürítési lehetőség legyen, mint Balatonkenesén. Ez a tó nem olyan nagy, hogy ne lehetne kibírni a partig” – zárta le a szartémát.

Amúgy nem is szar

Időközben már azt is kétségbe vonták, hogy a szarszőnyeg, ami miatt épp mindenki retteg a tó vizétől, egyáltalán igazi szarszőnyeg-e. „Bizonyos időközönként az iszapban élő árvaszúnyog-lárvák egy időben kirajzanak, feljönnek a vízfelszínre, bebábozódnak, majd az összes kis árvaszúnyog kirepül, és ott marad egy rakás lárvabőr. Emellett egy olyan anyagot is termelnek, amelyek ezeket a bábokat összetartják és összeterelik” – magyarázta meg a Klubrádiónak G. Tóth László, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének igazgatója. Az Origónak nyilatkozó Vörös Lajos a Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetétől is hangsúlyozta, hogy nagyon jó minőségű idén a tó vize: „A legfrissebb, június 6–24. között végzett mérések szerint csak egyetlen helyszínen, a gyenesdiási játékstrandon bizonyult kifogásolható minőségűnek a víz." – mondta a szakember. Vagyis minden jel arra mutat, hogy ha valaki szarban akar fürödni, az idén se a Balatont válassza.