Mindig is szeretette volna megtekinteni a múlt század eleji balatoni fürdőruhadivatot 3D-ben, de valahogy sosem volt rá alkalma? Kíváncsi, hogy akkoriban miként mutathatott térben egy Balatonra leruccanó kiscsalád? Önnek hatalmas szerencséje van, mert ritka kincsekre bukkantunk a fortepan.hu archívumában. Schroch Frigyes 1900 és 1919 között alkotott. Persze nem animgifeket, hanem sztereofényképeket, amelyeket kis munkával gifesítettünk, hogy önök is megcsodálhassák a siófoki fövenyfürdőt, a maga 1917-es térbeli valójában.

A hajtás alatt találja három részes minisorozatunk első részét!

Az 1900-as évek elején az úgynevezett sztereszkópia már nem számított újdonságnak, és viszonylag elterjedt volt, így többek közt az első világháborúban is készültek hasonló képek.

Az így készült képek végfelhasználása akkoriban természetesen nem az animált gif volt, hanem a két képet egymás mellé nyomtatták 65 mm távolságra (körülbelül ennyi az átlagos szemtávolság), majd egy azt egy szemüvegre hasonlító eszközbe helyezve a térlátás hatását tudta kelteni a szemlélőben.

Schoch Frigyes hivatása szerint nem volt fényképész. A monarchia sikeres építési vállalkozója volt, aki megengedhette magának, hogy az akkortájt költségesnek, és így némileg úri hóbortnak számító sztereó-fényképezésnek hódoljon.

Schoch hagyatékában Erdélyből, Budapestről, az Osztrák-Alpokból, az Adriáról, és többek közt a Balatonról több mint 600 sztereó-fénykép maradt az utókorra, és került a fortepan.hu archívumába.

A képek Siófokon, javarészt az akkor Fövenyfürdőnek nevezett strandon készültek, és a felhasznált technikán túl is rendkívül érdekesek, mivel nem sok kép maradt fent, ami a századeleji balatoni nyár életét dokumentálná.

Sorozatunknak korántsincs vége. Legyen résen, mert hamarosan újabb résszel jelentkezünk!