Egy nagyobb lélegzetű cikkben már ajánlottunk jó néhány strandot a Balaton körül, most pedig nekiálltunk körülnézni jelenlegi bázisunkon, Fonyódon. Fonyódnak van ugyanis az egyik leghosszabb partszakasza, ami majdnem eléri a tíz kilométert, így van hova strandokat telepíteni.

Alsóbélatelep szabadstrandjával kezdtünk, ahol viszont totális pangásra bukkantunk. Az infrastruktúra teljes hiánya is fokozta az elhagyatottság érzését. Ezen a strandon ugyan jólgondozott volt a gyep, de se büfé, se vécé nem volt, a vízhez három lépcsőn lehetett lejutni. Tehát ez egy igazi történelem előtti ősstrand.

A következő a Báthory utcai strand, ami kifejezetten apró az alsóbélatelepihez képest, de sokkal jobban fel van szerelve. Két lejárón lehet a vízhez jutni, van kis játszótér, egy elhanyagolt strandröplabda-pálya, egy kacska kosárlabdapálya, kulturált vécé és öltözők. Ha a családdal egy csendes, nyugodt, eldugott strandot keres, ezt válassza!

A Városi Szabadstrand a löszfal aljában található, a 7-es főút mentén lehet parkolni, majd át kell vágni a főúton és a vasúton, hogy ideérjünk. Ez már jobban felszerelt, két büfé díszeleg egymás mellett és saját kis öble van, ahol engedhetjük a gyereket szórakozni a sekély vízben. Itt már normális számú strandoló is volt (bár a hideg vízbe ők se merészkedtek be). A vécé emberi, a kaja jó, csak drága, viszont ha szunyókálni akarunk egyet napozás közben, ne ide jöjjünk. A tehervonatok felriasztanak álmunkból.

A város központjában található strand jelenleg zárva van, az egész fel van túrva, nem úgy tűnik, hogy az idei szezonban befejeződik a renoválás. Tovább mentünk a Tópart utcai strandra, ahol nagyon sűrűn vannak a lejárók, de borzalmas állapotú a fű, amit csak a vakondok kezelnek. Kiépítettségnek nyoma sem volt, vécé, öltöző nincs, ez egy ilyen puritán placc.

Az utolsó volt a legnagyobb: Fonyódligetnek van egy nagyon hosszú szabadstrandja, amely full felszereltségű van, és itt pezsgett az élet. Egy nagyon hosszú és keskeny földsávon helyezkedik el a strand, a lejárók számát így meg se számoltuk. Itt már vízibiciklit is lehet bérelni, akár Hello Kitty feliratú rózsaszínt is. A versenyt magasan ez a strand nyerte, válassza ezt, ha idejön.