Mivel nem mindegyik van a Balatontourist üzemeltetésében, ezért nehéz megmondani, hogy pontosan hány kemping van a Balaton körül. A Balatontourist összesen 17-et üzemeltet, a teljes szám pedig 30 körül lehet, szóval van kemping dögivel.

Attól függetlenül, hogy milyen kempingbe megyünk, kicsibe, nagyba, közepesbe, Balatontouristhoz tartozó vagy másmilyen kempingbe, az árak szinte mindenhol ugyanazok. Autóval érkezve, egy főre egy éjszaka nagyjából 2000 forintra jön ki sátorban. Ebben már benne van a településenként változó mértékő idegenforgalmi adó.

Tesztünkben három kempingben jártunk, egy kicsiben, egy közepesben és egy nagyban, nagyon, nagyon, nagyon, nagyban. Lent röviden összefoglaljuk a tapasztalatainkat.

Rév Kemping – Szántód

Ez volt tesztünk legkisebb kempingje, de szolgáltatásokban nagyjából ugyanazt nyújtotta, mint bármelyik nagyobb kemping. Vannak bérelhető lakókocsik, faházak, külön lakókocsis és külön sátorhelyek.

A Balaton körüli kempingezésben talán az a legjobb, hogy egyik kemping sem mostanában épült. Hogy miért jó ez? Mert megnőttek már a fák, elég könnyű kellemesen árnyékos sátorhelyeket találni. Ha valaki ébredt már sátorban arra, hogy egyszerre van bent négyszáz fok, és süt a szemébe a nap, akkor igen nagyra tudja értékelni azt, hogy a legtöbb balatoni sátorhelyet szép fák övezik, ráadásul kulturáltan, sövénnyel vannak elválasztva egymástól a parcellák.

Ha egy olyan kicsi kempingbe érkezik, mint a Rév, akkor ne üres kézzel érkezzen. Van ugyan a kempingben bolt, és vannak a környéken büfék is, de a bolt tulajdonképpen csak egy kis bódé, annak megfelelő arukészlettel és árakkal, és a büfék sem az igaziak. A hangulat viszont családias, és már az előszezonban sem pangott az ürességtől a hely. A kötelező elemek, mint a pingpongasztal és a saját partszakasz itt is megvannak.

A szaniterek rendben vannak, nem túl modernek, relatíve tisztán tartják őket, nincsenek különösebben lestrapálva. Viszont ha azt nézzük, hogy pont ugyanannyit fizetünk itt is, mint egy olyan helyen, ahol kifejezetten jók a mosdók, akkor nem túl rózsás a helyzet. Az egésznek van egy rendszerváltás előtti hangulata, amit akár az is okozhat, hogy valószínűleg akkor újították fel utoljára a mosdókat.

Ennek a konkrét kempingnek nagy előnye viszont, hogy a kemping egész területén van wifi, ingyen, csak a jelszót kell elkérni a recepcióról, szóval teljesen kulturált a megoldás.

Napfény Kemping – Révfülöp

Ideális méretű kemping, egy hetet simán el lehet tölteni egy ekkora kempingben. Nem túl nagy, viszont megvan benne minden, ami kellhet, sőt még annál is több. A külföldről érkező, hosszú távra berendezkedő lakókocsisok igényeit kielégítendő pedikűr, manikűr, de még fodrász is van a kempingben.

Van normális étterme és büféje, a balatoni átlaghoz képest meglepően kedvező árakkal. A kemping nagy erénye, hogy a mosdók kifejezetten modernek és tiszták, az ember egy pillanatra sem érzi azt, ami miatt sokan viszolyognak a kempingezéstől, hogy kényelmetlen, meg szutykos zuhanyzókba és vécékbe kell járkálni. Teljesen kulturált az egész, ráadásul egészen príma strandja van a kempingnek.

A vendégekkel nem túl szigorúak, ha úgy döntünk, hogy kicsekkolás után még maradnánk strandolni egy fél napot, ezt is nyugodtan megtehetjük. Wifi itt is van, szintén jelszót kell hozzá kérni.

Erről a kempingről is elmondható, hogy már az előszezonban is szép számmal lakták, viszont elég sok vizesblokk van benne ahhoz, hogy teljes kihasználtság mellett se alakuljanak ki sorok a csúcsidőszakokban.

A kemping bejáratánál egy rakás díjat láthatunk, alig néhány órányi kempingezés után kiderül, hogy miért szerették ennyire a nemzetközi tesztelők a helyet: a környezet nagyon szép, árnyas sátorhelyek vannak, a kiszolgálás nagyon kellemes, az árak barátaik, ez volt tesztünk legolcsóbb kempingje, bár tényleg csak 2-300 forint eltérés van az egyes helyek között. De ha azt nézzük, hogy egyben a legjobb is, abszolút a legjobb választás egy hasonló színvonalú, közepes méretű kemping, valamelyik kisebb településen, ahol nem túl magas az idegenforgalmi adó.

Füredi Kemping és Üdülőfalu – Balatonfüred

Ez a Balaton legnagyobb kempingje, és nem véletlenül van ott az üdülőfalu kitétel. A kemping akkora, hogy egyrészt van benne több körforgalom, több étterem és kocsma, egy akkora élelmiszerbolt, hogy simán megállná a helyét egy városban is, másrészt teljesen reménytelen feladatnak tűnt elmenni egyik végéből a másikba. Még tetoválószalon is jutott a kötelező fodrász/pedikűr/manikűr trió mellé, sőt éjszakánként rendőrök korzóznak a kemping területén, tisztára, mintha egy város lenne.

A kemping Balatonfüred határában van, és elsőre ugyan nagyon távolinak tűnik a Tagore sétány, meg a füredi nem létező nyüzsgés, de igazából ebből a kempingből tényleg teljesen fölösleges bárhova is kimozdulni, hiszen minden megvan benne.

Nagyon furcsa egy ekkora kemping hangulata, egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni. Benne van az, hogy milyen lehetett az, amikor a Balaton még tényleg igazán menő úti célnak számíthatott, olyan menőnek, hogy megérte megépíteni és fenntartani egy ekkora létesítményt. Teljesen szürreális az egész. Az ember arra gondol, hogy hány és hány gyerek fogant meg egy ekkora üdülőszörnyetegben, ahol egy idő után tényleg nincs igazából mit csinálni, ráadásul ahova az emberek jellemzően nem napokra, hanem inkább hónapokra érkeznek. Ezzel korreláll, hogy a kempingben fizetős internet van, ahol a fizetési egységek a negyed órától az egy hónapig terjednek. Negyed óra egyébként felháborító módon 400 forint, egy hónap pedig 9000.

Az egésznek van egyfajta régmúlt boldogságot idéző, kicsit kopott hangulata, mintha egy mára letűnt dolog megpróbálná felvenni a versenyt a modern kor kihívásaival, de azért nem igazán tudja titkolni, hogy teljesen más korból való. Persze, a vizes blokkok nagyjából rendben vannak, meg van rendes szelektív hulladékgyűjtés, meg katonás rend. Egy ekkora helyen muszáj, hogy nagyon odafigyeljenek mindenre, és a teljes személyzeten érződik, hogy rutinosak, tudják, hogy gyakorlatilag egy kisebb települést kell irányítaniuk, egy olyan települést, ahol állandóan költöznek az emberek.

A kempingnek kifejezetten nagy strandja van, van vízisí, meg több csúszda, homokos partszakasz a gyerekeknek, sőt öltözőfülkék is. Azt mondjuk nem teljesen értettük, hogy a parton elhelyezett, fedett padoknak mi a céljuk, ha tökéletesen beesik alájuk az eső.

Összegzés

A Balaton összes kempingjét néhány nap alatt végigjárni, de akár egy balatoni szezon alatt is teljesen reménytelen vállalkozás. Néhány napos tapasztalatunk alapján viszont annyit mondhatunk, hogy célozzák meg a közepes méretű kempingeket, és bízzanak a recepciókra kiaggatott mindenféle elismerésekben, nem véletlenül kapják ezeket a kempingek.

Szerencsére pont annyira sűrűn vannak a Balaton körül kempingek, hogy ha egy hely nem szimpatikus, maximum negyedóra autózás után találunk egy másikat. Azt érdemes viszont szem előtt tartani, hogy vannak kempingek, ahol délután hat után már nincs recepció, vagyis nem tudunk bejelentkezni, ezért érdemes legkésőbb valamivel hat előtt megérkezni. Kis szerencsével talál olyan helyet, ahol este nyolckor is van még recepció, a magánkempingekben pedig addig lehet bejelentkezni, ameddig ott a tulaj, vagyis általában egészen sokáig.