A szerelmi történet főhőse Abrudbányay-Rédiger Ödön erdélyi gyógyszerész, aki beleszeretett egy szép, fiatal lányba, Magdusba. Ám a lány az esküvő előtt egy gyors lefolyású betegség következtében hirtelen elhunyt. Ödön 1920 után átköltözött Magyarországra, Nagykanizsán élt egy ideig, majd Pécsett telepedett le. Bekapcsolódott a művészeti életbe, és többek között Magdus varázsa címmel írt egy költemény sorozatot. Mikor meglátta a gyönyörű fonyódi panorámát, egyből elveszített szerelme jutott eszébe, és úgy döntött, itt fog emléket állítani Magdusnak. Szerette volna idehozatni a menyasszonya hamvait is, ez végül nem sikerülti.

Az alagsorban alakították ki a nászi ágyra emlékeztető szobát, ide kerültek volna a lány hamvai is. A kőből faragott ágyon fekszik a két szerelmes, egymás kezét fogva. Az ágy két oldalán pedig helyet hagytak a koporsóknak is. Érdekesség, hogy a nászi ágy alatt egy csapóajtón újabb helyiségbe lehet jutni, ahol Ödön tervei szerint a családját temették volna, hiszen bár Magdust sose feledte, idő közben megházasodott és gyermekei is születtek.

A ház története a későbbiekben nem az eredeti tervek szerint alakult. Abrudbányay Ödön a Balatonnal kapcsolatos művészeti kiállítóhelyet szeretett volna itt létrehozni, ehelyett a ház államosítása után orvosi rendelő, a közeli focipályához tartozó öltöző és szolgálati lakás is volt már az épület.

A házat legutóbb 2003-ban újították fel, azóta sajnos újra leromlott az állapota. Azt tervezik, hogy újra rendbehozzák, ezúttal a teljes épületet, nem csak a kripta részt és Abrudbányay Ödön eredeti elképzeléseinek megfelelően balatoni művészek munkái lesznek kiállítva az örök szerelem kriptája fölötti épületben.

A Kripta Villa történetét a Fonyódi Kulturális Intézmények Megbízott Igazgatója, Varga István mesélte el a Velvet tudósítóinak.