Vajon miről beszél a siófoki Beszédes-híd? Arról, hogy azon áthaladva találjuk meg Balaton legjobb hamburgereit rejtő eldugott kis éttermet.

Az étterem elődjét 1940-ben alapították, és mostanság a McDonald's nevet viseli. A kis gyöngyszem nem csupán belülről, kívülről is megéri a pénzét: A McDonald's, vagyis barátságos, kedveskedő néven a Meki a kerékpár és a személygépjármű szerelmeseinek is lehetőséget nyújt a falatozásra parkolók és a McDrive névre hallgató, autósokat útközben ellátó kicsiny ablakok megteremtésével. A gyermekekre is gondoltak, az étterem falait díszítő, mókás ábrákkal és biztonságos játszótérrel kedveskedik nekik.

Modern, nyugati országokban már régóta használatos, úgynevezett fotocellás ajtókon belépve, szemünket kínálaton megakasztva a bőség zavarának érzésébe ütköztünk. Végül a Broadway Burger szendvics és a lehengerlően izgalmas benyomást keltő Űrburger Balaton menübe foglalt változatait rendeltük meg, melyeket a szendvics, nagy burgonya és 7,5 deciliter üdítő tökéletes hármasa épít fel.

Amint beleharaptunk a Broadway Burgerben rejtőző omlós csirkébe, talpunk alatt rögtön elkezdtük érezni a vörös szőnyeg bársonyos simogatását. Az érzést erősítette a szendvicsbe gondosan belekomponált lilahagyma és paradicsom: mint az ismeretes, előbbi előidézi, utóbbi elűzi a kellemetlen szájszagot: nem csoda hát, hogy a makulátlan lehelet biztosítóit, amely egy sztár életében nélkülözhetetlen, pont ebben a szendvicsben találhatjuk!

Valószínűleg az Űrburger sem véletlenül kapta a nevét, ugyanis teljesen földönkívüli élményt nyújt. Már az elképesztő, ahogy a Meki legendás séfjei a külcsínyről sem feledkeztek meg, és egészen pszichedelikus hatást keltő díszítést varázsoltak a zsemle tetejére. A folytatás még meglepőbb: a mustáros alapú szósz csodásan kiegészíti a házias fűszerekkel ízesített húspogácsát, a végeredmény pedig szinte simogatja az ember ízlelőbimbóit. Az egészben nemcsak az évtizedek óta jelen lévő profizmus a jó, hanem az a lélek, amivel csinálják ezeket a szendvicseket. Minden harapás egy külön történet, és az embernek szinte kedve lenne beszélgetni a szakácsokkal az élet dolgairól!

Természetesen nem hagyhattuk ki a kiváló ebédhez dukáló desszerteket, a Super McFreeze-t kóstolva és a Balaton-szórásos McFlurry-t kóstolva öt percre földi mennyországba kerültünk. A Super McFreeze-nek már a nevében sem véletlenül van benne, hogy szuper, ugyanis ha jól választ az ember, az amerikai gasztronómia két legendás termékét is összekeverheti: a legendás kézműves mekis fagyi mellett arra is kérheti a mindig segítőkész pincért, hogy szórjon rá M&M's csokigolyókat, amelyek nyilván nem hiányozhatnak egy gourmet baráti körben elkövetett vaktesztről sem.

Végül jóllakottan szemléltük meg az étterem hangulatát alapvetően meghatározó építészeti stílusjegyeket, melyek egyszerűek és ezer közül is felismerhetően egyediek. A levegőt elégedett gyermekek édes kacaja, harsány fiatalok derűje hatja át, távozásunk tényével szembesülve igyekeztünk nem elszomorodni annyira, hogy ezt a felhőtlen hangulatot elrontsuk.

Szerencsére, a búcsúról hamar elterelte a figyelmet az étterem impozáns, növényektől roskadozó kertjében található, minket rettentően elgondolkodtató modern műalkotás.

„Az vagy, amit megeszel” – az ógörög igazságra az étterem kívülről a menüt, belül saját tükörképünket mutatva reflektál.