Nézzen Munkácsyt két dj-szett között!

MTI/velvet
MTI/velvet
2014.07.09. 20:17

Munkácsy Mihály és a magyar realizmus festészete címmel nyílt a 19. század végi magyar festőművészet kiemelkedő alakjainak munkáiból válogató tárlat a Kogart Tihanyban szerdán. Munkácsy mellett Paál László, Mészöly Géza, Csók István, Vaszary János, Rippl-Rónai József és Deák-Ébner Lajos alkotásai, összesen 25 festmény látható a kiállításon, amelynek megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a 19. század utolsó negyedének realista festészete teremtette meg a későbbi korszakok magyar művészetét.

Fertőszegi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke, művészettörténész elmondta: a tárlat igazi kuriózuma Mészöly Géza két festménye, amelyek eredetileg egy képet alkottak, de valószínűleg egy örökösödési vita folytán kettévágták. A Rőzseszedők a Kovács Gábor Gyűjtemény megbecsült darabja, a Sétalovaglás pedig 2014 júniusában bukkant fel egy árverésen, így hosszú idő után most először láthatja együtt a két festményt egymás mellett a közönség.

Hoppál Péter megjegyezte: az egy évvel ezelőtt létrejött Kogart Tihany a magyar civil mecenatúra fejlődésének bizonyítéka, mint ahogyan a tárlat is, amely a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak és a Munkácsy Alapítványnak köszönhetően valósult meg. Az államtitkár úgy vélekedett, 1870 előtt nem volt érdemi teljesítménye a magyar festészetnek, a 19. század utolsó negyede művészetének azért van nagy jelentősége, mert az alapozta meg a későbbi magyar festészetet. A kiállítás szeptember 21–ig látható a Kogart Tihany kiállítótérben, így a Balaton Soundon csapatók itt kipihenhetik az agyukból a törtütemeket.