A házasság egyik legjobb része az esküvő előtti legény-/leánybúcsú, amikor még féllegálisan tombolhat utoljára egy nagyot az ember. Ilyenkor persze az a legjobb, ha a történtek a társaság tagjai közt maradnak, ebben pedig sokat segíthet a menyasszony és vőlegény közötti földrajzi távolság. Amennyiben feltételezzük, hogy a pár tagjai nem valahol a Balaton környékén élnek, akkor a tó ideális helyszín egy ilyen bulira. Mi Siófokon tapasztaltuk meg (ami a legalkalmasabb ilyen célra) egy balatoni legénybúcsú előnyeit és hátrányait, ezeket pontokba is szedtük.

  • Utazás és közlekedés: Autónként oda-vissza meg lehet járni egy tízezres tankolásból (ez négy főre leosztva 2500 Ft), ha autópályán megyünk, akkor pedig 2975-ért vehetünk tíznapos matricát. Vasúton 2200 forintért lehet megoldani egy irányba, tehát tulajdonképpen olcsóbb az autós utazás. És akkor jön az a rész, hogy a tó mentén közlekedni kell. Siófok szélei és a belváros között kilométeres különbségek vannak, Balatonszéplak-Felső és Siófok között akár 250 forintért is lehet vonatozni, a helyi busz valamelyest olcsóbb, 200 forint egy menetjegy. A siófoki taxisok az éjszaka egyeduralkodói, amit alaposan ki is használnak: 1-4 fő között 3000 forintért visznek el Siófok és Széplak között (ez 750 forint fejenként), így ez a legdrágább opció. Ha egy kétestés legénybúcsút feltételezünk, két oda-vissza úttal, akkor a legolcsóbban busszal lehet megoldani ezt egy ezresért. A legjobb ár fejenként mindenestül: 4250 forint.
  • Szállás: A szállás az, aminél igen nehéz összeget mondani, hiszen mindenkinek más az igénye: egyes társaságok jó körülmények között laknának, a pénzt sem sajnálnák ezért, másoknak tök mindegy, félrészegen hol fekszenek le aludni. Nekünk egy magáncég üdülőjébe sikerült bejutni, így az összeg két éjszakára fejenként: 4000 forint.
  • Sztripper: Jelen esetben esztétikai-erkölcsi okokból nem lett semmi a sztriptízből, de az árak könnyen kinyomozhatók: az egyik Petőfi sétány közeli klubban 20 ezerért vállal egy lány némi öltáncot, plusz kb. 2000-be fáj, ha meghívja az ember italra, és ott van a bugyipénz, ami az ember lelkiismeretén múlik, most 3000-rel számolunk. Így a teljes összeg egy főre egy 8 fős társaságban: 5750 forint
  • Csárdázás (opcionálisan borkóstolás): A szimpla bulizásba néha nem árt némi nyugodt szórakozást csempészni, így lehet egy borkóstoló vagy egy csárdázás is. A 7-es út menti helyen átlagolva ennyit fizettünk egy kiadós vacsoráért meg pár sörért: 5000 forint.
  • Egyenpóló: Szinte kikerülhetetlen, hogy legyen valami vicceskedő egyenpóló, ezt a mi esetünkben ennyiből sikerült kihozni fejenként (póló+nyomás): 5000 forint.
  • Egyéb étkezések: Az embernek persze reggeliznie, ebédelnie és vacsoráznia kell a csárdázáson kívül, ezt ennyiből már nagyon kényelmesen és minőségin megoldhatja: fejenként 3000 forint.
  • Egyéb költségek: Ilyenek mindig előfordulhatnak, az ember iszik, strandol, hülyeségeket vásárol, vagy épp beszervez még egy kalandparkozást vagy városnéző kisvonatot. Ezért ennél a pontnál tényleg nem lehet megállapítani a pontos költségeket (bár a szesz fix pont, de mindenki egyénileg válogatja meg, miből mennyit iszik), így ehhez a ponthoz hasraütésszerűen írunk 5000 forintot.

Tehát egy átlagos siófoki legénybúcsú ára összesen 32 000 forint.