A kiváló balatoni vízminőség ellenére jelentős a balatoni halak állományának pusztulása. A jelentős veszteség oka igen összetett tényezőkre vezethető vissza – írja az MTI. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter hivatalos levelében fejtette ki, hogy a vizsgált eredmények alapján, a halmintákban kimutatott kórokozók emberre nem veszélyesek, nincs miért aggódnunk. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága több, önmagában pusztulást nem eredményező kórokozót állapított meg a minták alapján. A vizsgálatok a halak immunstátuszának alacsony szintjét bizonyítják. A szaporodás alatt, a halak ívása különös sok energiát emészt fel, így köze lehet a tömeges elhulláshoz. A pusztulást időjárási és környezeti tényezők is befolyásolják, összetett folyamatról lehet szó – fejtette ki a miniszter. 

A balatoni halak pusztulása azonban nem veszélyes a víz minőségére, iható tisztaságú a tó. A tetemek elszállításáról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. gondoskodik, új példányokat pedig már nem találnak a szakemberek, ami a probléma megszűnését mutatja. A Magyar Úszás Napján történt megbetegedésekhez sem a halaknak van köze, a rosszulléteket lokális calici vírus okozta.