A Balaton egyik legfontosabb jellegzetessége igazából nem is maga a tó, hanem az azt körülvevő tonnányi ‘90-es évekből itt maradt játékgép. Nem az azóta már betiltott kockásgépekről van szó, hanem a már teljesen kihalt kategóriát képviselő arcade-ekről, amiket a termek üzemeltetői épp olyan vígan pakolnak ki pénzért, mintha nem lenne szabadon választott telefonon szebb grafikájú játék. Ettől még persze mindig vannak a játéktermekben, hiszen ki ne akarna pixeles dinoszauroszokat lőni egy rendesen megmarkolható pisztollyal?

Úgy döntöttünk, itt az ideje letesztelni Balatonlellén ezeket a csúcsjátékokat. Pontosan az érdekelt minket, mennyi pénzt verhet el egy felnőtt ember a játéktermekben épeszű módon, lehetőleg mindent kipróbálva. Le is lőnénk a poént, ezek a játéktermek baromi drágák: bár első ránézésre nem tűnik nagy összegnek 200 forint egy fasza kis versenyszimulátorért, de a PC-n megszokott játékokhoz képest ezek sokkal gyorsabban véget érnek. Hacsak valaki nem expert a szimulátorokban, akkor 4-5 perc alatt bármelyik játék lazán véget ér, annyi idő alatt meg tényleg nem lehet megunni még a legbénább játékot sem, ezért személyenként legalább 600 forint csak az, hogy ráérezzünk az egészre.

A leggazdaságosabb flipperezni, csak hát ott nincs se kormány, se fegyver, cserébe 100 forintért már lehet játszani, de egyébként elég nagy buli a kosárlabdákat osztogató gép, és a klasszikus kalapácsos-verős játék is, ezek már újra 200 forintért, több sikerélménnyel. A legnagyobbat spórolni viszont mégis azokon a gépeken lehet, amikből a legtöbb található a hasonló helyeken: az elromlott darabokon, azokba ugyanis nem kell pénzt dobni, igaz, játszani sem lehet velük.

A tesztünk eredménye az lett, hogy ha egy játékkal szeretnénk tényleg sokat játszani, akkor úgy 3000 forintból már bele is jöhetünk a helikopterekről való lövöldözésbe és társaiba. Mivel ezeknek a nagyrészét tényleg csak ketten jó játszani, ezért ezt az összeget meg is duplázhatjuk, amivel rögtön kiderül, hogy elmenni ezeréves vacakokkal szórakozni nagyjából annyiba kerül két főnek, mint étkezni egyet. Kár, hogy akkora buli az egész.

A miheztartás végett azért leírnánk, milyen csúcsgépeket teszteltünk le:

Jurassic Park: The Lost World: A legmenőbbnek tűnő gép, hiszen egy teljes fülkét köré építettek, ráadásul hatalmas kijelzője van. Természetesen pisztollyal kell pixeles dinoszauroszokat ölni. Nagyjából 7-8 perc jön ki.

Sega Scoud Race: Annyira nem meglepő módon ez egy versenyszimulátor. Vagy a tesztelőink voltak bénák, vagy a gép prosztó, de három perc alatt vége is volt az élménynek.

Gunblade: Ennél nagyobb királyság kevés van: egészen minősíthetetlen grafikájú alkotás, de hát mégis kit érdekel a grafika, amikor a hozzá adott gépfegyverek nem csak hatalmasak, de lövéskor még remegnek is? A sztori szerint egyébként egy helikopterből kell lőni bűnözőket, akik drogot árulnak az utcán. 5-6 perc nagyon intenzív veretés.

Time Crisis: A változatosság kedvéért lőni kell, de ez tűnik a leggyengébbnek a kategóriában, mivel se saját fülkéje, se rendes gépfegyvere nincs. Cserébe elég gyorsan véget is és, 3-4 perc a szintidő.

Jig Pub: Nincs mit magyarázni, le kell verni a felugró kutyákat. Elég állatbarát, cserébe mindenki nagyon hülyén néz ki mellette, és meglepően sokáig, akár 6 percig is tart egy kör.

Sega Rally: A játék, amiről annyira nem akarták elhinni, hogy felnőtt embereket is érdekel, hogy 180 centi felett nem lehet hozzáférni a gázpedálokhoz a műszerfal miatt. Szerencsére vannak apróbb kollégáink, akik úgy 3 perc alatt végeztek is az egész versennyel.

Airdino: Kijönnek kosárlabdák pár percig, amiket be kell dobni. A sikerélmény garantált, mert a kosár alacsonyan van, cserébe a játék végére pont annyira megunja bárki, hogy véletlenül sem akarja otthagyni a fizetését.

Önnek is vannak szép emlékei?

Kövessen minket a Facebookon is!