Jó alaposan megvizsgálták a Balaton vizét, leginkább abból a szempontból, hogy mennyi klorofill van benne. A ha egy vödör vízben 50 mikrogrammnál kevesebb a klorofil, az rendben van. A Balaton vizében nagyjából 1,5-2 mikrogramm a klorofill, tehát rendkívül tiszta – írja a Sonline. Sőt, bizonyos szempontokból túl tiszta. A kevés klorofill miatt nem tudnak jól szaporodni a fitoplantkonok, ezért kevesebb a fitoplanktonokat fogyasztó álla a vízben, és az egész táplálékpiramis szereplőiből egyre kevesebb van, így szép nagy halakból is. A tihanyi limnológiai intézet tudományos fogalmazásában így hangzik a dolog: „A hetvenes, nyolcvanas években, amikor borsóleves színe volt a Balatonnak, akkor voltak a legkövérebbek a pontyok, a harcsák és a csukák. Több mint tizedére csökkent azóta a Balaton tápanyagterhelése, ennek következtében az egész élővilágának az alapját képező fitoplankton termelődése is visszaesett és a táplálékláncban ráépülő következő szintek is összezsugorodtak, ezért van most kevesebb hal”.