Úgy döntöttünk, ha már annyi szép és jót hallottunk Köveskálról, megnézzük magunknak. Be is pötyögtük a GPS-be a célállomást és felkészültünk a spirituális utazásra. A kellemes női hang ügyesen elirányított minket a faluhoz, bár a cél előtt egy jó 3 kilométerrel felszólította a csapatot, hogy készüljünk fel a leparkolásra, a maradék távot gyalog kell megtennünk. Nem igazán értettük a kérést, hiszen előttünk nem szűnt meg az aszfalt, semmi sem utalt arra, hogy motor nélkül vagyunk kénytelenek eljutni a gasztrofaluba. Ellenszegültünk a monoton hangnak és nem álltunk félre. Jól tettük.

Amint elértük a Köveskál táblát, megszűnt minden gond és stressz. A rádió elhalkult, már nem élveztük a Part fm fantasztikus slágereit. Eros Ramazzottit kikapcsoltuk egy időre. Azonnal beszippantott minket a falu hangulata. GPS-ünknek beletelt egy kis időbe, míg feldolgozta, hogy nem követtük a szigorú utasításait, de lassanként belenyugodott a lázadásba. A templom lábánál tettük le az autót és bevettük a falut. Az elkövetkezendő órákban képtelenek voltunk másról beszélni, mint a hely hangulatáról és, hogy márpedig mi itt akarunk élni. Egy ideig legalábbis biztos. Nehéz megfogalmazni, hogy miért, de tényleg megnyugszik az ember a Balaton-felvidéki településen és elönti a vágy, hogy búcsút mondjon a városnak. Valószínűleg nem véletlenül van egy zen kolostor is Köveskálon. Itt aztán lehet meditálni. A legszkeptikusabbak is kedvet kapnak a lótuszüléshez és a festegetéshez.

Nézelődtünk, melyik verandás, panorámás parasztházban töltenénk el a legszívesebben egy-két hónapot. Amikor megtaláltuk a nyertest, az előteremtendő összegen agyaltunk, miből is fogunk ideköltözni, mert muszáj. Szépen felosztottuk egymás között a vételárat, kinek hány milliót kell rakni a közösbe, hogy a következő nyarat már itt tölthessük. Köveskálon az időjárás is megszűnik létezni, halál mindegy, hogy esik-e vagy fúj, itt nem ér utol minket a szívroham. Elengedtük Füred nyüzsgő forgatagát, a zsíros lángos és mikrós hamburger emlékét, már csak egy szó lebeg a szemünk előtt: Köveskál. Nézze végig a galériánkat, rögtön megérti, mire fel ez a nyálas ömlengés.