Egy normális ember általában azért megy le a Balatonra, hogy egész nap a strandon feküdjön és halomra zabálja magát szarabbnál szarabb lángosokkal, majd este lecsapja ezeket egy kevés alkohollal, hogy sokkal jobban érezze magát. Ezzel csak az a probléma, hogy a Balaton még mindig nem egy olcsó hely, így ha NAGYON jól akarja érezni magát az ember, NAGYON sok pénzt fog elkölteni alkoholra.

Ezért mi voltunk olyan jófejek, hogy megkerestük Balatonfüred legolcsóbb kocsmáit, hogy önnek legalább ne kelljen ezzel szenvednie. Kettőt is találtunk, egyik jobb, mint a másik. 

Zamat

Igen, tudjuk, hogy a parttól és a zsúfolt, fényes, színes-szagos sétánytól nehéz elszakadni, de a csavaros fagyin és drága sörön túl is van élet. Az új világot pedig túl a vasúton, a Zamatban kell keresni. Egy cél lebegett a szemünk előtt, hogy olcsón és kellemes helyen igyunk, ennek a helynek pedig már a neve is tökéletes volt. Igazi, lakótelep szélén álló kiskocsma, ami egyben kisvendéglő is, vagyis van napi menü, klassz menzakajákkal, 750 forintért. Biliárd asztal is van, meg fedett kerthelyiség, a kisfröccs 70 forintba kerül (igen, HETVEN), a nagyfröccs pedig 130 forintba.

Ilyen alacsony árak mellett jogosan merül fel a fejfájás és hasmenés veszélye, de mind a kettőt megúsztuk és még finom is volt a folyó fehérbor. Nem véletlenül csúszott le belőle három is egymás után. Az egyetlen problémánk a nyitvatartással akadt, eszünk ágában sem volt este tíz órakor még hazamenni, márpedig elég határozottan kitessékelt bennünket a kocsmáros asszony.  

Egyetlen egy baj van csak a Zamattal azon túl, hogy csak este tízig van nyitva, mégpedig az, hogy a hegyen van, és viszonylag sokat kell sétálni a partról. De megéri, mert még a hely törzsvendégei is nagyon bájosak. 

(Zamat - Balatonfüred, Illés József utca 1. (Arad utca))

Árnyas sörkert

Ha már jót alapozott a Zamatban, de már elmúlt este tíz, ön viszont inna tovább, és messziről elkerülné a parton zombiként menetelő embereket, sétáljon át az arácsi vasútállomás melletti Árnyas sörkertbe.

Azt már mondanunk sem kell, hogy itt is hasonló árakkal találkoztunk, mint a Zamatban, így az este jelszava: olcsón, sokat! volt. Az egyetlen baj csak az volt, hogy a zenegépet kettőkor kihúzták a konnektorból a szomszédokra való tekintettel, így nem hallgathattuk tovább L.L. Juniort. De még így is annyira felszabadultunk a Tagore sétány kiábrándító valósága után, hogy egyrészt már fotót is elfelejtettünk készíteni a helyről, másrészt azt éreztük, hogy reggelig maradnánk.

Tényleg nem is kívánhattunk volna többet, egyértelműen a Zamat és az Árnyas a legjobb két hely Balatonfüreden. Igazi pénztrárcabarát bulika.

(Árnyas sörkert - Balatonfüred, balatonarácsi vasútállomás)