Voltunk egy kecskefarmon Gyugyon! Ez önnek elsősorban azért jó, mert csináltunk egy rahedli cuki fotót és egy kecskeözönös videót, amiket mostantól bármikor kedvére nézegethet. Másodsorban azért is, mert alább 10 praktikus pontban foglaltuk össze a legérdekesebb háttérinformációkat, szóval ha ön olvasgatni szintén szeret a képnézés mellett, akkor görgessen bátran lejjebb.

1. Gyugyról ön még azért nem hallott, mert csak 288-an laknak benne. Pedig a Balatonhoz egészen közel van, Balatonboglártól kb. 5 perc autóval, a falu északi határából már-már rálátni a tóra. Ha ön mégis hallott már Gyugyról, akkor az valószínűleg azért lehetett, mert olvasta ezt a nagyon bizarr cikket.

2. Gyugyon van egy kecskefarm. Ez még önmagában nem túl meglepő, hiszen mégiscsak egy faluról van szó, az viszont azért mégsem mindennapi, hogy az állatseregletet nem egy parasztbácsi, hanem egy roppant szimpatikus, harminc körüli, egyetemet végzett nő gondozza. És ő nem ittragadt a jószágokkal, mert rámaradt a családi birtok, hanem sokkolóan eredeti indíttatásból jött ide és kezdett bele a kecsketenyésztésb: szereti az állatokat. Ennyi.

3. Jelenleg több, mint hetven kecske él itt, többféle fajtából, amint az a képeken is látszik. Az ő tejükből gazdájuk sajtot készít, de még ilyen sok kecske sem tejel annyit, hogy abból ipari mennyiségű sajt jönne ki: a gazdaasszony a fenséges terméket gond nélkül el tudja adni a környékbelieknek anélkül, hogy bármiféle reklámra szorulna. Szóval ne tessék rohanni Gyugyra kecskesajtért, mert (egyelőre) nem áll hegyekben a vevőre váró kecskesajt – ami elkészül, az szinte azonnal el is megy.

4. Akármilyen kapós is a gyugyi kecskesajt, a farm tulajdonosának más állása is van részmunkaidőben, mert a vállalkozás nem hoz annyit, hogy abból meg lehessen élni. Amint már említettük: ez az egész nem a pénzért van, hanem azért, mert itt olyasvalaki él, aki szereti az állatokat.

5. A gazdaasszony mindegyik kecskét névről ismeri. Ez annak fényében kicsit kevésbé meglepő, hogy szinte minden szabadidejét rájuk áldozza, ennyi állat gyakorlatilag állandó készenlétet igényel.

6. Azért nemsokára mégis lehet majd rohanni Gyugyra, ugyanis a tervek szerint azért bővül majd a sajtkínálat, és állatsimogató is lesz itt valamikor. Akkor majd ön is belevetheti magát a kecskenyájba, ahogy mi tettük. Előre szólunk: semmihez sem hasonlíthatóan fantasztikus érzés!

7. A sok kecskén kívül van egy tehén és két szürkemarha is.

8. Meg négy ló és egy póni. Meg egy bárány. Szóval lesz mit simogatni, ha egyszer meglesz az állatsimogató.

9. Van néhány kutya is, de ők nem olyan simogatós természetűek, ugyanis arra vannak, hogy őrizzék a házat/nyájat. Testi épségünk érdekében csak egyiküket engedte ki a gazdaasszony, amikor ott jártunk, és bár a külseje neki is meglehetősen félelmetes, nagyon barátságosan bökdösött minket az orrával. Pajtásai sajna nem ilyen békések.

10. A kecskéknek a fényben egy vízszintes vonallá szűkül a pupillája. Na ezt tudta?

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!