Akár egy birkák őrzésére, majd egy kupacban való átengedésére szolgáló kapu, úgy néz ki és működik a Balaton egyik legbizarrabb vasúti átjárója Fonyód központjában. Mivel ez az átjáró visz a centrumba, azaz a kikötőbe, igen sokan használják, munkatársaink is megtapasztalhatták az átkelést rajta.

A fő probléma az vele, hogy több sínpáron vezet át egy viszonylag széles, de nagyon zötykölődős, rossz minőségű út, ami aztán egy 90 fokos kanyarral jobbra fordul. Az egészben az a rossz, hogy nagy az autóforgalom rajta, itt vezetik át a Balatoni Körút kerékpárútját (vagyis kerékpározásra kijelölt útszakaszát) és a gyalogosokat is, akik nem a 100 méterrel odébb lévő aluljárót választják. Így egy-egy piros lámpa után indiai állapotok uralkodnak a keresztbe-kasul haladó autók, áruszállító kisteherautók, biciklisek és gyalogosok között, mivel se külön járda, se külön kerékpársáv nincs.

Megkérdeztük a MÁV-ot, mennyire tartják ezt biztonságosnak, és terveznek-e felújítást, de a válasz szerint a jelenlegi megoldás abszolút kielégítő. „Vasútüzemi szempontból az átjáró biztosítottsága a legmagasabb fokú: berendezés a vasúti főjelzővel szerkezeti függésben működik, a sorompó a közutat annak teljes szélességében lezárja, a csapórudakra szerelt védőszakáll megakadályozza az alábújást, a berendezés kezelését pedig a helyszínen végzik" – írta kérdéseinkre a vasúttársaság. A helyszíni kezelés előnye például, hogy senki sem ragadhat a sorompók között. Ez a típus a nyári nagy forgalomra pont optimális a MÁV szerint, és a nemrég végzett felülvizsgálat sem állapított meg hiányosságot. A válaszban megjegyzik, száz méterre valóban ott van az aluljáró, tessék szíves lenni azt használni inkább.