A balatoni vízirendőrök és a készenléti rendőrség pilótái szoros együttműködésben dolgoztak, és a kedden több bajbajutott emberen is segítettek – írja a Police.hu.

Kedden egy zamárdi kemping előtti vízterületen két személy úszott az északi part irányába. Erről a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére kedd kora délután érkezett bejelentés. A főszezon idején a Balaton-partján szolgálatot teljesítő Készenléti Rendőrség Légirendészetének pilótái helikopterrel, a siófoki vízirendőrök pedig szolgálati kisgéphajóval azonnal az úszók keresésére indultak. Az egyenruhások a levegőből rövid időn belül, a parttól 400 méterre, kimerült állapotban megtalálták a két 16 éves külföldi fiút, akiknek úszása a nagy hullámzás miatt nehézkes volt. A fiúkat a vízirendőrök a szolgálati kisgéphajóba emelték, és mindkettőjüket épségben a kemping előtti sekély vízre vitték.

Kedd délután Siófokon is érkezett bejelentés, az I. fokú viharjelzés ideje alatt Balatonszéplak-felső előtti vízterületen a parttól körülbelül 3000 méterre két személy evezett egy-egy kajakkal az északi part irányába. A Készenléti Rendőrség pilótái helikopterrel a kajakosok keresésére indultak. Rövid időn belül a levegőből a siófoki Újhelyi strand előtti vízterületen megtalálták a két személyt. Az egyenruhások a 45 éves budapesti apát és 16 éves fiát szolgálati kisgéphajójukkal a part közelébe kísérték. A fiút figyelmeztetésben részesítették, édesapjával szemben pedig helyszíni bírságot szabtak ki.

A rendőrség közleménye szerint gumicsónakkal sodródó nőkön, és meghibásodott motorú vitorláson is segítettek az egyenruhások a keddi napon.

Siófokon kedden késő délután, az I. fokú viharjelzés ideje alatt a Balatonkenese előtti vízterületen észrevették, hogy a parttól 200 méterre egy gumicsónak sodródott két személlyel a fedélzetén. Az utasok kézzel próbáltak evezni, de az erős északnyugati szélben nem tudtak haladni. Az vízirendőrök a 30 éves budapesti és kecskeméti nőket a szolgálati kisgéphajóba emelték, majd gumicsónakjukkal együtt épségben az alsóréti strandon biztonságba helyezték.

Szintén a siófoki vízirendőrök siettek egy vitorlás segítségére kedden este Balatonkenesénél. A vízijármű segédmotorja meghibásodott, és nem tudott a kikötőbe jutni. A parttól 300 méterre sodródott, az I. fokú viharjelzés ideje alatt, egy nővel és egy férfival a fedélzetén. A hajót vontára vették, és a balatonkenesei kikötőbe vontatták, ahol két budapesti utasával együtt épségben biztonságba helyezték a Balatonnál szolgálatot teljesítő vízirendőrök.