2014-ben olyannyira kell vadászni a hálózatot a Balatonnál, mintha most találták volna fel az internetet. Többen, több helyen teszteltük a Balaton körüli városok internet-wifi és telefonos hálózat ellátottságát, a tapasztalatok szerint siralmas a helyzet. Internet és telefonos hálózat szempontjából (azaz az adatátivteli sebesség) a Káli-medence térsége a legrosszabb, a tapasztalatok szerint sem 3G, sem edge nincs azon a területen, és az is megtörténhet, hogy két napig nem lehet elérni telefonon senkit. A déli part mind a wifi, mind 3G szempontjából jobban ellátott az északinál, de a balatoni hálózatra összességében kijelenthető, hogy egyik szolgáltató sem hasít. Ezt csak tetőzi, hogy a pultosoktól és a hotel recepciósaitól kunyerálni kell a jelszót a wifihez. 

Az északi parton az edge jellemző, már ha van egyáltalán térerő

Az északi parton a Káli-medencénél a legrosszabb a helyzet, napok telnek el úgy, hogy még térerő sincs, például Káptalantóton. Balatonkenese, Almádi és Tihany sem áll túl rózsásan, Balatonalmádiban az egyetlen egy hely, ahol van wifi, az a város közterén lévő könyvtár, a probléma az, hogy előfordul, hogy két napig szolgáltató hiba miatt nem működik. (Azzal a hibaüzenettel, hogy az időkorlát lejárt.) 3G csak a belváros közterén van Almádiban, sem a parton, sem a strandokon, sem a hegyen nincs csak edge, az is elvétve. Balatonfüreden a strandon pedig edge van, igen,  a leglassabb, ami csak létezik. Erre az eredményre iPhone-nal, Samsunggal és két szolgáltatót tesztelve jutottunk.

A déli parton Siófokon a legjobb a hálózat, Fonyódon nagyon gyenge wifire lehet számítani

Siófokon a plázánál tökéletes a wifi és a 3G, ahogy az Ezüstparton is, a szerkesztőség tapasztalata szerint a jelentősebb településeknél van 3G, de stabilan a nagyvárosokban sem jellemző. „Teljesen nonszensznek tartom, hogy például Siófokon nem öntik dézsábol az ingyenwifit szerte a városban, és vannak olyan helyek, ahol az ilyen szallodákban is ciki, proxys, jelszavasított bénázás van. Nem is tudtam csatlakozni a wifihez egyszer sem" – írta az egyik kollégánk, aki iPhone-nal és Nokia Lumia telefonnal is próbálkozott, két különböző szolgáltatónál. Fonyódon még Siófoknál is rosszabb a helyzet, a helyi hotelekben jelszóval ellátott, nagyon gyenge wifire lehet számítani, de arra a fajtára, ami a szobában nagyjából használhatatlan, az ebédlőben és a hallban jó.

Természetesen megkérdeztük a szolgáltatókat, milyen a Balaton kommunikációs hálózatának ellátottsága, a Telenor, a Vodafone és a T-mobile is nagjyából hasonló százalékban határozta meg: majdnem tökéletes, vallják.

„A vízparti elhelyezkedés szintén nehezíti a rádiós hálózatok dolgát"

„A Vodafone országos kültéri 3G lefedettsége 98,4 százalékos, ami mind hazai, mind pedig nemzetközi kitekintésben kiemelkedően magas érték. Mindennek ellenére a Balaton és környékének lefedése nagy kihívás a szolgáltatók számára, mivel a terület minden szempontból változatos. A térségre jellemző az erős szezonalitás. A nyári időszakban lényegesen többen tartózkodnak a Balaton környékén, mint az év többi részében. Ebből fakadóan ilyenkor a forgalom is többszörösére növekszik. A változatos domborzat, a gazdag növényzet és a vízparti elhelyezkedés szintén nehezíti a rádiós hálózatok dolgát. Ráadásul a part menti szakaszokon a nyaraló és természetvédelmi területeken igen nehézkes az új állomások építése. Méréseink szerint nincs olyan nagyobb, összefüggő terület ahol semmilyen szolgáltatás ne lenne elérhető" – közölte levelében a Vodafone. 

„A Magyar Telekom szélessávú, 3G, illetve egyre több helyen 4G mobilinternet szolgáltatása az ország területének túlnyomó részén elérhető ügyfeleink részére. A szolgáltatás által lefedett területről (beleértve a balatoni régiót is) részletes tájékoztatás található a vállalati honlapunkon (itt és itt). A honlapunkon megtalálható Telekom 3G és 4G országos lefedettségi térképeken részletesen megtekinthető a Balaton környékének lefedettsége is szélessávú mobilinternet szolgáltatásunkkal. Egyes konkrét Balaton parti települések lefedettségéről a települések jegyzékéből, a nyújtott szolgáltatás paramétereiről pedig a részletes ismertetőből lehet felvilágosítást kapni, amelyek ugyanott elérhetők" – kaptuk a választ. A Telenor a Vodafone-hoz hasonlóan azt írja a közelményben, hogy a változatos domborzati körülmények befolyásolják a szolgáltatás minőségét. 

„A Telenor beltéri lakosságra vonatkozólefedettsége a Balaton környékitelepüléseken 99,9%. Fontos tudni, hogy a mobilhálózat terjedését a változatos domborzati körülmények hátrányosan is befolyásolhatják, ez sajnos jellemző a Balaton környékén is. A Telenor szakemberei a bázisállomások által biztosított szolgáltatások minőségi mutatóit folyamatosan mérik, és a hálózati paraméterek optimalizálásával a lehető legjobb minőségű szolgáltatást biztosítanak az ügyfelei részére."

Amennyiben szeretné megosztani a tapasztalatait, vagy ellenvetése van, írja meg a velvet@index.inda.hu e-mail címre.