Köpjenek le bátran, egy előítéletes rém vagyok. Ugyanis sosem gondoltam volna, hogy a siófoki Aranyparton fogok orális orgazmus állapotába kerülni, egy közepesen izgalmas dizájnú cukrászda szélfútta teraszán. Szerencsére nem én voltam az egyetlen, a némi csalódást okozó éttermi élményeink után a Villa Gréta maga volt a boldogság.

Lassan meggyőződésem lesz, hogy az eredetileg nem a cukrászszakmát választók sokkal jobb ízvilágot képesek összehozni, mint a valódi szakemberek. Esetünkben egy nagykőrösi házaspárról van szó, ahol az egyik fél gyerekkönyv-kiadással foglalkozott, a másik pedig a szépségiparban állt helyt, amíg egy óvatlan pillanatban a család összes pénzét egy balatoni villába nem fektette.

Ez a rövid története a Villa Grétának ahová a szeles délutánon elmentünk süteményezni. Az az első pillanatban is tisztán látszott, hogy itt nem a krémes és a puncsszelet dominál, és habosra fújt croissant-ok sincsenek. Van viszont mindenféle félkör alakú sütemény, és egy csomó fagylalt. Amikor megkérdezem, mivel készül a fagylalt, nem is értik a kérdést, aztán eljutunk a szentjánoskenyérmaglisztig, ez a legkevésbé természetes anyag, amit beletesznek.

A sütemények 500 forint körül kezdődnek, de a habos-túrós csak 250 forint, ami valójában teljesen érthetetlen ár. A kedvenc sütemény a karamellás-kókuszos félgömb, ebből nagyon sok fogy. Nekünk kicsit túl édes volt, de a karamella mindent betöltő ízvilága hamar átlendített ezen a tényen. Hasonló a helyzet a Hattyúláb 2.0.-val, ami keserűcsokival operál. A mennyországban ülő nagyik emlékére készülhetett a habos-túrós, a vasárnapi ebéd után a viaszolt terítőre csúsztatott süteményestálból pottyant Siófokra. Igen, pont olyan, amit a nagyik csinálnak. Édes, habos, túrós, ragad és mállik. Tökéletes.

A Gréta szelet decens úrinő, kis csavarral, a tetején lévő tejszínhabba némi só került, szerintem l'art pour l'art a dolog, de a többiek szerint ez sokat dob az idénygyümölcsökkel készülő süteményen. A kávé 280 forint, ami ugyancsak teljesen abszurd ár, főleg, hogy isteni is. Ami viszont nem jó, hogy hétvégén nincs elviteles fogyasztás, mert annyi a vendég, hogy ezt a plusz terhet nem tudják vállalni. A tulajdonos ugyanis egymaga készíti a csodákat, így a krémes is marad a nyári hajtás utánra. 

A négy süteményért és három különféle kávéért 2930 forintot fizettünk, extraként pedig kedves felszolgálókat, odafigyelő tulajdonost és a hajtás ellenére mosolyokat kaptunk. 

Összefoglalva

Hol ettünk? Villa Gréta, Siófok.

Mit ettünk? Karamellás-kókuszos sütemény, Gréta szelet, Hattyúláb 2.0, Habos túrós, kávék.

Mennyibe került? A számla végösszege 2930 forint volt.