A Knozen egy új iPhone alkalmazás, ami a munkatársaknak teszi lehetővé, hogy név nélkül értékeljék egymást – adja hírül a Business Insider. A Mark Cenedella által létrehozott app két random kiválasztott kollégát állít egymás mellé valamilyen kérdés kíséretében, mint például „Melyik személy barátságosabb?” vagy „Melyikük vásárolna sütit egy cserkészlánytól?” Válaszként a felhasználó kiválasztja két munkatársa közül az egyiket, majd az app kimutatja, hányan válaszoltak még hasonlóképp. Az alkalmazás működtetéséhez minimum hét munkaerő regisztrációja szükséges, így lehet megőrizni a felhasználók személyazonosságának titkát.

Az applikáció hallatán jogosan merülhet fel az emberben mindenféle szociális katasztrófa gyanúja, de mivel a program kizárólag pozitív és „vidám” kérdéseket tartalmaz, nincs ok ilyesfajta aggodalomra. Olyan kérdés például nem létezik, ami a kollégák megjelenését vizslatná.

Mark Cendella azt szeretné, ha alkalmazása segíthetné a munkaerőtoborzási folyamatokat. Úgy gondolja, az állásokra jelentkező egyénekről az app információi alapján meg lehetne állapítani, mennyire sikerülne beilleszkedniük az adott munkahely közegébe. Cendella a támogatóitól 2,25 millió dollárt kapott, a fejlesztésén pedig egy éve dolgozik. Korábban már létrehozott egy hasonló témájú weboldalt, ami a The Ladders névre hallgat, ezt az appot pedig annak kiegészítőjeként szánja. A The Ladders egy olyan oldal, ami összepárosítja a felsővezetőket az aktuális állásajánlatokkal.

„A The Ladders arról szól, hogy megmutatod az eszmei értékedet a munkáltatóknak. Engem most már jobban érdekel az, milyen képet alkotnak magukról a dolgozók akkor, mikor már dolgoznak egy munkahelyen, nem pedig miközben keresnek egyet” - mondja Cendella. „Az új alkalmazás a felhasználói profilokat a tömegek véleményéből építi fel.”