Minden idők legnagyobb melegparádéján több mint 3,5 millióan tüntettek a szexizmus, a homofóbia és a rasszizmus ellen a brazíliai Sao Paolóban vasárnap. A rendezvény háromszor annyi embert vonzott, mint a pápalátogatás néhány héttel korábban.

    A Sao Paulo LGBT Parade-ot, azaz a Sao Paulo leszbikus, meleg, biszexuális és transzvesztita parádét 11. alkalommal rendezték meg. A "Méltóságot mindenkinek", "A szerelem minden formája istenhez vezet" és hasonló feliratú transzparensek alatt színes kosztümökben vonult a tömeg, és kibontottak egy gigantikus szivárványszínű zászlót is. A parádén 23 hatalmas kamionról szólt a zene és 900 egyenruhás rendőr teljesített szolgálatot.

    A szervezők szerint a 30 fokos meleg is nagyban hozzájárult, hogy a brazil nagyvárosban rekordszámú, a tavalyi 2,5 milliónál is több résztvevő gyűlt össze.

    "Ez a világ legnagyobb melegfelvonulása" - mondta Marta Suplicy turisztikai miniszter, Sao Paulo korábbi polgármestere. "Megint megmutattuk, hogy városunk tiszteli a másságot." Az AP amerikai hírügynökség tudósításában összehasonlításképpen megjegyezte: a legutóbbi melegparádén New Yorkban és San Franciscoban egyaránt néhány tízezren vettek részt, a 2004-es berlini felvonuláson pedig nagyjából félmillióan.

    Brazíliában él a világ legnépesebb katolikus közössége. XVI. Benedek pápa május 11-én, brazíliai látogatása csúcspontján egymillió hívő előtt mutatott be szabadtéri misét Sao Paulóban.  

    A melegfelvonulást most először engedélyezték hivatalosan. A rendezvény honlapján olvasható beszámoló szerint a turisztikai minisztérium az állami AIDS/HIV-megelőzési programmal együttműködve már június 4-étől szexuális felvilágosító kampányt folytatott a városban. A felvonulás alatt 200 aktivista összesen egymillió óvszert és tájékoztató füzetet osztott szét. A parádé szponzorai között ott volt a Petrobas állami olajipari vállalat és a Caixa Economica Federal állami pénzintézet is.

    A melegparádé legalább 300 ezer brazil és külföldi vendéget vonzott a városba, és alaposan fellendítette a szállodák, éttermek és üzletek forgalmát. Az Insearch piackutató intézet idén végzett felmérése szerint a brazil melegek jövedelme átlagon felüli, és negyven százalékkal többet költenek szórakozásra, mint a heteroszexuálisok.