Többet kéne masszírozni és kevesebbet beszélni

2007.06.11. 11:19
Partnerük érintése segít a nőknek abban, hogy gyorsabban feldolgozzanak egy stresszes helyzetet. Ha a férfi csak beszél a nehéz szituációról, alig járul hozzá a stressz csökkentéséhez, sőt ronthat is a helyzeten - írja a Der Spiegel című hetilap online változatára hivatkozva az MTI.
Beate Ditzen és Markus Heinrichs a zürichi egyetem munkatársai megvizsgálták a partnerek kölcsönös segítésének formáit. Három csoportba került 67 nő, akik a kísérlet időpontjába legalább egy éve éltek már partnerükkel. Huszonöt nőnek nem volt lehetősége arra, hogy kapcsolatba lépjen a párjával, 22 pár esetében kizárólag szóbeli támogatást adhatott a férfi a nőnek, míg húsz nő vállát és nyakát megmasszírozhatta partnere, de nem beszélhetett vele.

A nőknek fel kellett készülniük arra, hogy néhány perc múlva egy bizottság elé kerülnek, ahol egyfajta szimulált bemutatkozó beszédet kellett tartaniuk, ráadásul fejben még egy számtani feladatot is meg kellett oldani. Ezekkel az eszközökkel a legtöbb emberben nyugtalanságot lehet kelteni, állítják a pszichológusok. A férfiakat arra utasították, hogy feleségüket, vagy barátnőjüket úgy támogassák, ahogy azt helyesnek gondolják.

A kutatók szerint ebben a helyzetben a régi klisé érvényesült: a férfiak nem képesek arra, hogy stresszhelyzetben lévő barátnőjüket vagy feleségüket hatékonyan segítsék. Ezzel szemben az is világossá vált, hogy a kísérletben résztvevő nők javukra fordították partnerük érintését, - írta a két kutató egy pszichológiai szaklapban. A stresszhormon náluk kevésbé koncentrálódott, a szívverésük nem volt olyan erős, mint a többieknek, - írja Spiegel Online, hozzátéve, hogy kevésbé tudományosan: a férfiak legyenek kicsit gyöngédebbek partnerükkel, és tartsák a szájukat.