horoszkóp

Elton John 90 milliót kapott a gagyi szobraiért

2007.06.27. 15:16

Elton John még 1996-ban vásárolt 65 millió forintért négy darab két méter magas, Olümposzi isteneket ábrázoló szobrot egy szajna-parti műkincskereskedőtől. Amikor bevizsgáltatta a műalkotásokat hamar kiderült, hogy azok gagyik, semmiképp nem származhatnak az ókorból, legjobb esetben is csak huszadik századi utánzatok. Hosszú pereskedés után végül most sikerült megállapodniuk, ráadásul az eredeti árnál 25 millióval többet kapott John, kártérítés gyanánt - számolt be róla a Telegraph.

Az ügyben több szakértőt is megkerestek, Simon Yates, az egyikük elmondta, hogy számára már az elejétől kezdve nyilvánvaló volt, hogy ezek nem antik műalkotások: "A Herkulest ábrázoló szobron a szűz magasabb, mint az őt átkaroló Herkules. [...] Olyan különbségről beszélünk, mint ami egy Mini és egy Bentley között van." Ha tehát Elton John, vagy a műkincskereskedő valamennyire beleássa magát az ókori szobrok világába, akkor nem történik meg, hogy a legfeljebb 4 milliót érő alkotások az értéküknél több mint tízszer drágábban cserélnek gazdát.

Amikor a zenész pereskedni kezdett, a párizsi bíróság először elhajtotta az angol művészt keresetével együtt. Az angol műkincsszakértő, Simon Yates szerint, az ügy elhúzódása csak a franciák miatt volt: "Végig tudtam, hogy igazunk van, de szembesülnünk kellett a francia demokrácia falaival. Angliában sokkal könnyebben ment volna a dolog".