horoszkóp

Még hamisan is egészséges az éneklés

2007.06.27. 11:40
Aki a zuhany alatt énekel, erősíti az immunrendszerét, és teljesen mindegy, hogy eközben hamisan, vagy kristálytisztán dalol-e - írja a Die Welt című német napilap online változata, ismertetve a frankfurti egyetem zenepedagógiai intézetének kutatásait. A vizsgálat során az egyetem munkatársai együttműködtek egy amatőr kórussal. A kísérletekben nyolc férfi és huszonhárom nő vett részt.

 

Hans Günther Bastian professzor szerint a korábbi vizsgálatok során már kimutatták, hogy az éneklés és a zenehallgatás egyaránt hatással van a belső elválasztású mirigyek, így a pajzsmirigy működésére, nem volt azonban közvetlen összehasonlítás arra nézve, miként reagál a zenélésre és a zenehallgatásra a hormonrendszer.

 

Zeneként Mozart Requiem című műve szolgált, ezt énekelték és hallgatták a kontroll-csoportok is. A kórus tagjaitól próba előtt és után nyálmintákat vettek, hogy meghatározzák a fehérjék, az immunanyagok és a kortizol mennyiségét. Ez utóbbi a mellékvesekéregben termelődő hormon.

Annak megállapítására, hogy az immunrendszer erősödött-e, mutatóként az immunglobin-A értéket vették a kutatók. A tanulmány szerint teljesen pozitív változások következtek be az éneklés során, míg a hallgatás hidegen hagyta az immunrendszert. Ezen kívül a kórus próbáinak hangulata is hozzájárult az egészségi állapot javulásához.

 

Bastian professzor egyúttal azt hangoztatta, hogy az iskolai oktatásban is nagyobb szerepet kellene a zenének kapnia, mert a zenehallgatás és az éneklés gazdagítja a diákok érzelmi világát - olvasható a Die Welt című lap online kiadásában.
(Forrás: MTI)