A sörkóstolás sokban hasonlít a borkóstoláshoz. Némi gyakorlással és a szükséges ismeretanyag elsajátításával bárki megkülönböztetheti a fő sörtípusokat - állítják sörszakértők. Mindenekelőtt tudni kell, hogy a sörkóstolás előtt ajánlott némileg felmelegíteni az italt: a világos söröket 8 fokon, a félbarna söröket 10, a barnákat 10-12, míg a búzasöröket általában 12-15 fokon ideális kóstolni. 

A sör fajtájának beazonosításához először is a színét kell szemügyre venni. A sör lehet arany, borostyán vagy fekete színű. Ezzel az igen egyszerű vizsgálati módszerrel megállapítható, hogy a nedű a világos vagy a barna sörökhöz tartozik. Ezt követően a fény felé kell tartani, és megfigyelni, hogy tiszta vagy zavaros-e a nedű. A szűrt világos és félbarna sörök tükrös tisztaságúak, azonban a szűretlen sörök nem átlátszóak, ezt a bennük lévő élesztő és fehérje anyagok okozzák. 

A poharat az orr elé emelve, körkörös mozdulatokkal kiszagolhatók a sörben lévő illóanyagok, amelyek lehetnek édeskések, malátára vagy komlóra emlékeztetők, kesernyések, esetleg virágos vagy alkoholos aromájúak. Az illatok sokat segítenek egyes márkák beazonosításában. Negyedik lépés az ízlelés: kis kortyokban, majd a szájban körbeforgatva megkülönböztethető fanyar, keserű vagy édeskés íz. 

Az egyes aromák minden márkánál különböző mértékben és dominanciával fordulnak elő. Ezek az úgynevezett ízattribútumok műszeres és érzékszervi vizsgálatokkal nagyon jól mérhetők, lehetővé téve ezzel az egyes márkák ízállandóságának biztosítását a gyártási folyamat során. Mivel a keserű íz a garatban érzékelhető, a sört kóstoláskor le kell nyelni. Az utóíz sokat elárulhat a sörről, például az olajos, gyümölcsös utóíz érezhető a búzasörök kóstolásakor. 

Végül az illat és íz harmóniája kerül terítékre. Ezek együttesen adják meg az egyes sörök egyedi aromáját. Egy sör élvezete rendkívül szubjektív és személyes élmény. Érdemes egy sört többször is megkóstolni, lehetőleg más hangulatban, vagy környezetben. Számos tényező befolyásolhatja ugyanis az átfogó érzékelést. Azt is tudni kell, hogy nem jó egyszerre több sört kóstolni. Szintén nem tanácsos erősen fűszeres ételek után sört inni, mert befolyásolják az ízérzékelést.(MTI)