Családias hangulatban emlékezett meg több mint 60 ezer látogató vasárnap este a londoni Wembley stadionban rendezett hatórás szuperkoncerten a néhai Diana hercegnő halálának közelgő tizedik évfordulójáról. A hazai és nemzetközi pop-rock legnagyobbjait Diana két fia, Vilmos és Harry herceg hívta össze az újjávarázsolt és nemrég átadott stadionba; a megarendezvény egybeesett édesanyjuk 46. születésnapjával. Az óriási színpadon jól megfért egymás mellett Joss Stone, a fiatal, ünnepelt angol soul-díva és Sir Tom Jones, több nemzedék élő poplegendája, akik még duettet is előadtak, átütő sikerrel. Hatalmas ünneplés fogadta a Status Quo fellépését -   természetesen a Rockin' All Over the World hangzott el tőlük -, valamint a Duran Duran és a Take That előadását, csakúgy, mint Natasha Bedingfieldet, Bryan Ferryt, Rod Stewartot, Will Youngot.

Az egésznek természetesen a néhai hercegnő egykori legjobb barátja, Sir Elton John adott keretet: ő kezdte és ő fejezte be a szuperkoncertet. A rendezvény után Vilmos és Harry a színpadról köszönte meg az előadóknak, a szervezőknek és a közönségnek, hogy megemlékeztek édesanyjukról. Diana hercegnő, Károly trónörökös akkor már elvált felesége 1997. augusztus 31-ének hajnalán, Párizsban vesztette életét, amikor az őt szállító Mercedes igen nagy sebességgel egy közúti aluljáró pillérének csapódott. Diana és Károly két fia tavaly jelentette be az emlékkoncert szervezését. Az egységesen 45 fontba (16 ezer forintba) kerülő jegyek árusítása december 13-án kezdődött az interneten, de nem tartott sokáig: a 63 ezer belépőt húsz perc alatt szétkapkodták. A világsztárok ingyen léptek fel, és a bevétel teljes egészében az egykor Diana által pártfogolt jótékonysági szervezeteknek jutott.

Az éjszakába nyúló londoni szuperkoncertet súlyos terrortámadási kísérletek által meghatározott hangulatban, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartották meg. A brit kormány éppen előző nap emelte a legmagasabbra, vagyis "kritikusra" a terrorfenyegetés hivatalosan megállapított szintjét, miután Londonban és Glasgow-ban összehangolt, és csak a puszta szerencse révén meghiúsított pokolgépes merényletsorozatot kíséreltek meg egyelőre ismeretlen tettesek. (MTI)