horoszkóp

Árulják a Habsburgok Drakula kastélyát

2007.07.03. 12:28

Árulják a Habsburgok Drakula gróf erdélyi kastélyát  -  írja az MTI  az AP hírügynökségre  hivatkozva.
    Habsburg Dominic főherceg, New York-i építész hétfőn bocsátotta áruba a Törcsváron (Bran) épült műemléket. "A Habsburgok nem óhajtanak múzeumot vezetni, és olyan vevőt keresnek, aki a történelmi ingatlant a megfelelő tisztelettel kezeli" - nyilatkozott Michael Gardner, az eladással megbízott Baytree Capital vezetője.

    Az ingatlan irányára nem ismert, az viszont igen, hogy a 69 éves Habsburg herceg tavaly 80 millió dollárért (14 milliárd forint) kínálta a román államnak, de nem jutottak egyezségre. Gardner szerint most legalább 100 millióért fog elkelni, és a román állam elővásárlási jogot élvez, ha versenyezni tud a legmagasabb összegű ajánlattal.

    A kastély a 14. században épült a közeli Brassó védelmére a törökök támadásaival szemben. A vadregényes épület nem szerepel Bram Stoker skót szerző 1897-ben írt Drakula című regényében, bár elképzelhető, hogy Vlad Tepes 15. századi román fejedelem - akinek élete ihlette a Dracula grófról szóló könyvet - rövid ideig a várkastély vendége volt.

    1920-ban - Trianon után - a törcsvári kastély a román uralkodóház birtokába került. Maria királynő Ileana nevű leányára hagyta, tőle pedig fia, Habsburg Dominic örökölte volna, ha a második világháború végén nem üldözik el a királyi családot az országból, és nem államosítják az 1200 méter magasan fekvő vadregényes kastélyt.

    A román állam 2006-ban adta át az ingatlant az örökösnek. A felek megállapodtak, hogy a történelmi műemlékben működő múzeum három évig állami vezetésű közintézmény marad. A kastélyban számos filmet forgattak már, a múzeumot pedig évente 450 ezer turista keresi fel.