Spanyolország a világ "nem tárgyiasult" kulturális örökségének részévé szeretné nyilváníttatni a rendkívül egészségesnek tartott, sok olívából, halból, friss zöldségből és gyümölcsből, továbbá vörösborból álló mediterrán konyhát.

    Spanyol diplomáciai forrásból származó értesülések szerint a spanyol küldöttség az Európai Unió mezőgazdasági minisztereinek hétfői brüsszeli értekezletén terjeszti elő az erre vonatkozó indítványt, és "a lehető legtöbb támogatóra számít".

    Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 2003 óta már nemcsak épített emlékeket vesz fel az emberiség védett kulturális örökségének listájára, hanem olyan "nem tárgyiasult" értékeket is, mint például egyes tánc- vagy színházi formák.

    A spanyol indítvány szerint a mediterrán konyha "tartalmas, változatos, kiegyensúlyozott, egészséges és még ízletes is".