Az idei lehet az elmúlt több mint 100 év legforróbbika az első hét hónap mérései alapján Magyarországon, írja az MTI. Eddig 2000-ben volt a legmagasabb az évi középhőmérséklet. A listát 1994 követi, majd 2002. Az idei év időjárása végképp felhívja a figyelmet a globális felmelegedésre. "Klímaváltozás nélkül legfeljebb egy vagy két évben lett volna kiemelkedően magas hazánk utolsó másfél évtizedének évi középhőmérséklete" - mondta Mika János, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati osztályának vezetője. Kitért arra is, hogy a Föld átlagos évi középhőmérséklet-emelkedésénél 40 százalékkal gyorsabb melegedés várható a mérsékelt égövben, így Magyarországon is.

"Míg a bolygó hőmérséklete minden évtizedben 0,2 Celsius-fokot emelkedik, ez a szám hazánkban megközelítheti a 0,3 Celsius-fokot" - tette hozzá Mika János. Egy friss ENSZ jelentésre hivatkozva elmondta: az egyenletes melegedés 2030-ig elkerülhetetlen, és most már az üvegházhatású gázok csökkentése sem tudja ezt meggátolni. A kibocsátások radikális csökkentését mégis el kell kezdeni, mert ellenkező esetben még ebben az évszázadban, sok régióban elviselhetetlenek lesznek az életfeltételek.

A csapadék évi mennyisége hazánkban csökkenő tendenciát mutat majd, és évszakos eloszlása is kedvezőtlenül változik. A nyári hónapokban kevesebb csapadékra számíthatunk a jövőben, míg télen gyakoribbak lesznek az esőzések - közölte a szakértő, hozzátéve, hogy a melegebb hőmérséklet hatására kevesebb hó hull majd és a felszínt is rövidebb ideig borítja.