A német gyógyszertárak szövetsége arra figyelmeztetett, hogy kábítószer helyett bizonyos köhögéscsillapítókat, nyugtatókat vagy allergia elleni szereket használnak fiatalok.
A szövetség közleményében kitért arra, hogy elsősorban a dextromethorphan és a diphenhydramin nevű hatóanyagot tartalmazó szerekkel élnek vissza úgy, hogy igen nagy mennyiséget vesznek be. Az Egyesült Államokban ilyen okokból már több haláleset is történt.

 

Thomas Beck, a szövetség szóvivője szerint az ajánlott adagolás semmiképp nem veszélyes, ezért külön felhívták a gyógyszertárak figyelmét arra, hogy főleg a fiatalok esetében figyeljenek a túl nagy mennyiség vásárlására.

 

Amerikai adatok szerint 2005-ben csaknem két és fél millió 13 és 19 év között fiatal fogyasztott túlzott mennyiségben dextromethorphan tartalmú köhögéscsillapítót. Öt fiatal meghalt, miután az interneten vásárolt szert bevették.

 

Németországban csak patikákban szerezhető be a szer, de internetes fórumokon már pontos utasítások találhatók arra, hogyan érhető el vele a kábító hatás.

 

(Forrás: MTI)