London a világ legdrágább városa, legalábbis ha valaki éttermi vacsorára szánja el magát.
A Zagat Survey nevű, vendéglátóipari minőségi felmérésekre szakosodott nemzetközi cég szerdán ismertetett legújabb vizsgálata azt mutatta ki, hogy egy háromfogásos étkezés itallal és borravalóval együtt - egyetlen személynek - jelenleg átlagosan 39,09 fontba (csaknem 15 ezer forintba) kerül a londoni vendéglőkben, 2,9 százalékkal többe, mint tavaly.
London ezzel megelőzte Párizst és Tokiót is, ahol 35,37, illetve 35,10 fontnak megfelelő összegekért lehet elfogyasztani egy átlagos éttermi vacsorát. A listán a hármas élmezőny után következő New York és Los Angeles vendéglői - legalábbis árban - szinte menzának tűnnek ezekhez a számlákhoz képest: az előbbiben 19,30, az utóbbiban alig 15,63 font egy éttermi kiruccanás átlagos költsége.
Ráadásul a 40 fonthoz közelítő londoni átlagon belül jelentősek a kiugrások: a felmérés szerint a húsz legdrágább londoni étteremben egy átlagos vacsoráért 87,90 fontot (33 ezer forintot) kell otthagyni.
A brit főváros egyébként nemcsak akkor nagyon drága, ha valaki étteremben akar vacsorázni: a hazaút a vendéglőből metróval is belekerülhet 4 fontba (1500 forint) - ennyi egy teljes árú metrójegy csúcsidőn kívül, akár egyetlen megállóra is, ha az ember elfelejtett bérletet venni -, a repülőtéri taxizás luxusára pedig 60-70 fontot (23-26 ezer forintot) kell áldozni, pedig a Heathrow - a Londonhoz legközelebbi légikikötő - nincs messzebb huszonöt kilométernél még a belvárostól sem.(MTI)