Már az osztrák fővárosban is befizethet űrutazásra, akinek túl kicsi a világ. Az űrkaland 200 ezer dollárba kerül, az első űrturisták 2009-ben indulhatnak.

Skandináviai motorosszán-körút, toscanai Ferrari-utazás és luxushajóutak mellett új szolgáltatással, űrutazással bővítette kínálatát egy osztrák utazási iroda, amely a Virgin Galactic kizárólagos szerződéses partnere Ausztriában.

A kétórás űrkirándulás 200 ezer dollárba kerül, és máris lehet helyet foglalni rá. A tervek szerint hetente egyszer indítanának turistákat az űrbe Új Mexikóból, az első próbarepüléseket jövő tavasszal kezdik. Az űrrepülőtér tervezésére és kivitelezésére kiírt nemzetközi pályázatot a Foster Partners nyerte meg szeptember elején.

A hat utasnak helyet adó Space Ship 2-t hordozógép repítené 15 ezer méteres magasságba, ahol az leválna, és a hangsebesség háromszorosával 120 ezer méteres magasságig száguldana. A kétórás utazás csúcspontja a súlytalanság érzésének megtapasztalása és a Föld lenyűgöző látványa – igaz, ez mindössze öt percig tartana.

Az űrturistákat az utazás előtt háromnapos felkészítés várja, amely az orvosi vizsgálatot, a víz alatti kiképzést és a centrifugában való gyakorlást is magában foglalja. A szervezők szerint a jelentkezők 80%-a alkalmas az űrutazásra, a 18 éves korhatárt is csak a törvényi előírások teszik szükségessé.

A világ 125 országából eddig egyébként 65 ezren jelezték, hogy érdekli őket az űrutazás, osztrák eddig egy sincs közöttük.