Homoszexuális futball világbajnokság kezdődik vasárnap Buenos Airesben, a toleranciájáról ismert argentin fővárosban. A meleg világkupa 16 éves történetében most először rendezik a bajnokságot a hagyományosan macsó Latin-Amerikában. Az egy hétig tartó vébén 28 csapat indul, a legtöbb európai, amerikai vagy ausztráliai nagyvárosok képviseletében. A latin-amerikai csapatok rendszerint nehezen találtak szponzort. "Rengeteg ajtón kopogtattunk, és sok helyen végig sem hallgattak minket" - mondta Andoni Bello, a Trigay nevű mexikói csapat kapitánya. A mexikói futballszövetség egyenesen nyílt levélben utasította el, hogy támogassa a meleg együttest. A Trigay végül a többi csapat segítségével jutott ki a bajnokságra. A chilei melegválogatott Michelle Bachelet államfő személyes adományának köszönhetően vehet részt a vb-n.

"A sport világa igencsak homofób. A foci a legjobb példa erre. A játékosok nem vállalhatják nemi identitásukat a diszkrimináció veszélye nélkül. Éppen ezért rendezzük a bajnokságokat, hiszen a melegek és leszbikusok másként nem űzhetnék ezt a sportot" - mondta Caesar Cigliutti, az Argentin Homoszexuális Közösség nevű szervezet elnöke. Az argentin labdarúgó-szövetség (AFA) és a főváros azonban támogatja a "melegmundiál" ügyét. A hazai játékosok a nemzeti válogatott mezét viselhetik, a meccseket a szövetség bírói vezetik, a döntőre pedig a 35 ezer fős Luna Park Stadiont bocsátották a homoszexuális focisták rendelkezésére. "A játékosok nagyon lelkesek. Már egy éve készülünk és nyerni akarunk" - nyilatkozott Nestor Gammella, az egyik argentin csapat edzője. 

A speciális vb-t a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Labdarúgó Szövetség (IGLFA) rendezi, amelyet 1992-ben alapítottak abból a célból, hogy a sport révén is növeljék a melegek öntudatát és társadalmi elfogadottságát. a korábbi bajnokságoknak a többi között Boston, San Francisco, Koppenhága, Amszterdam, London és Sydney adott otthont. Buenos Aires egyébként a térség egyik legtoleránsabb városa, ahol a melegek hivatalosan elismert, regisztrált párkapcsolatban élhetnek. A metropolisz mágnesként vonzza a meleg turistákat, az utazásszervezők pedig máris Latin-Amerika "melegmekkájaként" reklámozzák, és a melegmundiál megrendezése várhatóan tovább erősíti ezt a nemhivatalos státust.(MTI)