A magyarok közel harmada bevallottan rendszertelenül étkezik, és jelentősen megnőtt azoknak az aránya, akiknek a fő étkezése az ebéd helyett a vacsora lett - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányának idei adataiból.

A GfK Hungária kétévente vizsgálja a magyarországi étkezési szokásokat. Legfrissebb felmérésükből fény derül arra, hogy minden második magyar napjában háromszor étkezik. A naponta négyszer, vagy annál gyakrabban étkezők aránya folyamatosan növekszik (jelenleg 37 százalék), ami arra enged következtetni, hogy a köztes étkezések és a snack-fogyasztás jelentősége egyre nő.

A tíz legszívesebben fogyasztott élelmiszer között megtalálhatók a hagyományos, főzött levesek, szárnyasok, gyümölcsök, zöldségek, tésztafélék, a sajt, a burgonya, a tojás, de népszerű a kifli és a zsömle is, valamint a szárazáruféleségek, így a szalámi és a kolbász is. A válaszadók asztalára tíz leggyakrabban kerülő étel és ital a fogyasztási gyakoriság szerint a következő: fehér kenyér, kávé, hagyományos, főzött levesek, gyümölcsök, ásványvíz, tea, tej, kifli, zsömle, zöldség és a csapvíz.

A megkérdezettek 57 százaléka - saját bevallása szerint - szívesen főz, míg a válaszadók 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tud főzni. Az adatok rámutatnak arra is, hogy a sütés-főzés a nők körében örvend nagyobb népszerűségnek: a hölgyek 83 százaléka, míg a férfiak 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen áll a tűzhelyhez.