Egyetlen esztendő leforgása alatt a világon 80 millió nő szembesül nem kívánt terhességével, és mintegy 20 millió azok száma, akik abortusz útján meg is szakítják azt. A statisztikák szerint a nem megfelelő módon végzett terhesség-megszakítás 68 ezer nő életébe kerül. A helyzet akkor is riasztó, ha csak a fejlett országokat vesszük górcső alá: az ezekben évente előforduló 28 millió várandósságnak közel a fele (49 százaléka) nem tervezett és 36% abortusszal végződik.

A Fogamzásgátlás világnapja, melynek mottója: „A Te életed”, egy olyan hosszú távú kezdeményezés, amely folyamatában minden fogamzóképes nőt és nemzőképes férfit érint.

Miután a kutatások azt mutatják, hogy a legnagyobb szükség a szexuális oktatásra a fiatal felnőttek körében van (minden 10 szülésből egy esetében még maga az anya is gyermek), az első világnap-kampány témája kifejezetten ezt a korosztályt célozza. Azt hangsúlyozza: nem szabad a véletlenre bízni, hogy legyen-e gyerekünk, hanem előre, tudatosan kell erről dönteni, hiszen a nem kívánt terhesség oda vezethet, hogy valaki túl fiatalon szül, vagy terhesség-megszakításon esik át.

A kampány végső célja: elérni, hogy a fiatalok használjanak – méghozzá megfelelő – fogamzásgátló eszközöket, és így teljes védelmet élvezzenek a nem tervezett terhességgel és a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben.

Világszerte különböző akciók zajlanak a Fogamzásgátlás világnapja keretében, elindult például egy globális honlap is Your Life címen, amely a fogamzásgátlással, szexualitással kapcsolatos információkat, tanácsokat és interaktív elemeket tartalmaz.

A Fogamzásgátlás világnapja ügyét hazánkban az immár hatodik éve rendkívül eredményesen működő Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) karolta fel. Honlapján az általános tudnivalók mellett olyan konkrét információkkal is szolgál, amelyek valós segítséget nyújtanak az esetlegesen bajba jutott fiataloknak.

A Fogamzásgátlás legelső világnapjának háziasszonya Mischa Barton, színésznő.