A nagy mexikói muralista, Diego Rivera egyik több mint fél évszázada eltűntnek vélt képe annak a pénteken nyíló kiállításnak szenzációja, amellyel Mexikó az 1886-ban született, 1957 decemberében elhunyt festőről emlékezik meg. A mexikói főváros szépművészeti múzeumában, a Palacio de Bellas Artes termeiben a monumentális festmény kommunista forradalmár mesterének 170 műve lesz látható december 16-ig, köztük 23 falfestmény, "murales", továbbá több tucat, hozzájuk készült vázlat és tanulmány.

Az 1954-ben festett Dicsőséges Győzelem nevű freskó további sorsáról évtizedekig nem tudtak, csak 2000-ben bukkant fel egy moszkvai múzeum pincéjében. A kép "a guatemalai nép ellen elkövetett amerikai bűncselekményeket" mutatja be a festő felfogásában, másik oldalának befejezetlen része pedig a szakértők szerint feltehetően azt ábrázolta volna, miként zsákmányolják ki a munkásokat az amerikai üzemekben.

A mexikói illetékesek egy másik eltűnt alkotást is keresnek az ünnepségek kapcsán: "A háborús rémálom, békeálom" című képet a mexikói kormány rendelte a művésztől, de a végén egyes részleteit el akarta távolítani, mire - mint azt nemrég a mexikói egyetem nyomozása kiderítette - a kommunista művész úgy döntött, hogy Kínának ajánlja fel. A mexikói egyetemen előkerült egy Diego-kézirat, amelyben az áll, hogy a kép Pekingben található - de magából Kínából még nem érkezett jelzés arról, hogy valóban ott van. Egyes feltevések szerint az 1966-76-os kínai "kulturális forradalom" során megsemmisítették - egy másolata azonban létezik Mexikóban és hamarosan ki is állítják egy múzeumban. Idén világszerte számos kiállítást szentelnek Diego Riverának, aki 50 éve hunyt el, illetve születése centenáriuma kapcsán feleségének, az ugyancsak kommunista forradalmár Frida Kahlonak (1907-1954), aki izgalmas portréiról és nem kevésbé izgalmas szerelmi életéről egyaránt híres volt. - írja az MTI