Őssejtek átültetése hosszú távon hátrányosan befolyásolhatja a páciensek szexuális életét. Egy amerikai tanulmány megállapítása szerint a vérképző őssejtek beültetése után jelentősen lanyhult sok páciens szexuális aktivitása. Az ilyen problémák nőknél általában hosszabb ideig fennállnak, mint férfiaknál. Vérképző őssejtek átültetésére többnyire leukémia fennállása esetén kerül sor.
Az átültetést a rákos sejtek elpusztítása érdekében alkalmazott kemoterápia vagy besugárzás előzi meg. Éppen ez a kezelés befolyásolja azonban hátrányosan a későbbi szexuális életet - állapította meg a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ. Az amerikai tanulmány megállapítása szerint hat hónappal az őssejtek beültetése után férfiak és nők egyaránt lényegesen csekélyebb szexuális aktivitást mutattak. Igaz ugyan, hogy egy év elteltével ezek a problémák a négy férfi közül háromnál jelentősen enyhültek.


A nők közül azonban két év elteltével is csak kettőnek tért vissza szexuális aktivitása és öt év elteltével is még a férfiak 46 és a nők 80 százaléka panaszkodott szexuális életében felmerülő problémákra. Ezt a kutatók elsősorban a kemoterápiának és a sugárkezelésnek tulajdonítják, de szintén szerepet játszhat a beültetett őssejtek elutasító reakciója a páciens szervezetével szemben - írták a kutatók a "Blood" című szakfolyóiratban.

(Forrás: MTI)