Az Állatok Világnapja alkalmából rendez felvonulást Budapesten a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (Mátsz) október 7-én, vasárnap. A felvonulásra minden pórázon vezethető állatot vihetnek a résztvevők. Az útvonal évek óta ugyanaz: délelőtt 10 órakor lesz a gyülekező az V. kerületben a Bazilikánál, majd az Andrássy úton haladnak végig a Hősök teréig.

Budapesten 1991 óta rendeznek az Állatok Világnapja alkalmából békés felvonulást, amelyen először mindössze 6-7 ember vett részt. Mára azonban már ezres nagyságrendű tömeget mozgat meg.

A menet színes képet mutat. A sort (évek óta) az állatkert csacsija vezeti, amelyet pónifogat és alpaka követ, majd a vakvezető kutyások csoportja jön. Őket a civilek és a különböző szervezetek követik sok, a felvonulást jól tűrő állat kíséretében. Legtöbben kutyával érkeznek, de hoznak macskát, hörcsögöt és volt már tyúk is.

A Mátsz azt javasolja olyan házi kedvencet vigyenek a felvonulók magukkal, amely jól tűri a tömeget és nem okoz számára stresszt a program. A Fehérkereszt Állatvédő Liga Medveczky Ilona művésznő részvételével tartja meg az Állatok Világnapi rendezvényét október 6-7-én a Veresegyházi Medveotthonban.