horoszkóp

Receptet kaphat a beteg az interneten orvosától

rk
2007.10.05. 20:19

Internet-alapú személyes egészségügyi adatszolgáltató rendszert indított Amerikában a Microsoft. Az elsőszámú szoftvergyár HealtVault elnevezésű ingyenes szolgáltatásának lényege, hogy összegyűjti és egy központi helyen, a portálon bocsátja rendelkezésre a felhasználóra vonatkozó összes egészségügyi adatot. A titkosított adatbázisba kerülő adatok körét az ügyfél határozhatja meg, miként azt is, hogy ki férhet hozzá ezekhez az érzékeny információkhoz.

A páciens például megbízhatja háziorvosát, hogy kézzel írt recept helyett a rendszeren keresztül írjon fel neki orvosságot, és a digitális vényt küldje el a sarki patikába. Ezzel a megoldással például elkerülhető, hogy elkavarodjon a recept és kiküszöbölhető az esetenként olvashatatlan orvosi kézírásból adódó tévedés kockázata. Régi ígéret, hogy egységes, a szolgáltatókat, biztosítókat és a pácienst összekapcsoló digitális, adatvédelmi szempontból kifogástalan rendszer váltja fel a papír alapú és nehézkes adminisztrációt.

Ehhez járulhat hozzá a csütörtökön bemutatott kezdeményezés, amelyhez az amerikai egészségügyi szféra mintegy 40 szereplője csatlakozott. Piackutatók szerint egyre többen használják a világhálót egészséggel kapcsolatos információk felkutatására, a HealtVault portálon ezért egy speciális kereső is működik. Az oldal használatáért a cégeknek és a pacienseknek sem kell fizetniük, a Microsoft reklámokkal akar bevételt és nyereséget termelni. Számos informatikai vállalat készül webes egészségügyi alkalmazások beindítására, így például a legnépszerűbb internetes keresőprogramot működtető Google is, de a tervek lassan kerülnek a megvalósítási szakaszba, a többi között a mindenki által elfogadott szabványok hiánya és adatvédelmi problémák miatt.(MTI)