Rövidesen interneten is lehet majd elővételben jegyet venni a Vatikáni Múzeumokba - közölte Francesco Buranelli, a pazar pápai műkincsgyűjtemények igazgatója, de nem jelölte meg az új rendszer bevezetésének pontos idejét. Az intézkedés célja, hogy a patinás pápai gyűjteményegyüttes megtekintésére várakozók hosszú-hosszú sorai valamivel rövidebbek legyenek a jövőben, egyszerűbb, gyorsabb legyen a bejutás a pazar látványosságokhoz.

A jegyeladás egyszerűsítése immár elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az egyre duzzadó látogatóáradat kezelhető legyen. Szeptemberben 429 088-an keresték fel a vatikáni múzeumokat, a napi rekord 21 111 fő volt. Tavaly, a Vatikáni Múzeumok fennállásának 500. évében (II. Gyula pápa alapította a gyűjteményegyüttest a XVI. század elején) látogatórekord született: 4,2 millió ember volt kíváncsi a rendkívül gazdag és sokszínű múzeumegyüttesre, több mint előtte valaha. A turisták már-már kezelhetetlen özöne miatt megváltoztatni szándékoznak az illetékesek azt a rendszert is, hogy csak délelőtt 8 és 10 között lehet bejutni a Vatikáni Múzeumokba.

A gyakran több száz méternyire nyúló sorok arra indították továbbá a Vatikánt és Róma városát, hogy megegyezzenek egy olyan nagy fogadóterminál közös építéséről, amely lehetővé teszi a tömeg gyorsabb bebocsátását. Föld alatti bejárót képzelnek el, de mielőtt ennek építéséhez hozzálátnak, el kell végezni a Vatikán kiszemelt falszakasza előtti terület régészeti átvizsgálását. Bizonyára kifizetődik minden befektetés, hiszen a vatikáni múzeumok jövedelme napjainkra a Szentszék fontos bevételi forrásává vált: a múlt évben 51 millió euró folyt be a jegyeladásokból.(MTI)