Számos korábbi vizsgálat igazolta, hogy az allergia több más betegséggel együtt a pszichoszomatikus betegségek csoportjába tartozik, vagyis az aktuális lelkiállapot esetenként jelentős mértékben befolyásolhatja az allergiás tünetek súlyosságát.
"Azt tapasztaltam, hogy a már kezelt allergiás betegeknél az új, súlyosabb tünet megjelenése hátterében gyakran munkahelyi, családi konfliktus áll. Az allergiaközpontban az a célunk, hogy minden problémára megoldást kínáljunk, ami az allergiás betegségével kapcsolatos és segíti őt a gyógyulásban, ezért kezdtünk el foglalkozni az allergiának ezzel a vonatkozásával is" - mondta az MTI-nek Balogh Katalin allergológus.

Stresszkezelő tréninget ajánlanak fel a Budai Allergiaközpontban azoknak az allergiásoknak, akiknél azt tapasztalják, hogy a stressz oka lehet állapotuk romlásának. A betegekkel, akiknél felmerül a gyanú, hogy a stressz hozzájárulhat tüneteik súlyosbodásához egy kérdőívet töltetnek ki.

A stresszkezelő tréninget azoknak ajánlják, akik úgy érzik, hogy nehézséget okoz számukra a stresszhelyzetek megoldása, a leghétköznapibb problémán is sokáig elidőznek, mielőtt dönteni tudnának, vagy gyakran érzik azt, hogy nem az ő szándékaik szerint alakulnak a dolgok és érzelmileg nehezen tudnak ezen túllépni.

A pszichológus szerint a tréning abban segít, hogy a résztvevők el tudják dönteni, mikor érdemes egy stresszhelyzettel aktívan megküzdeni, illetve visszavonulni. Javaslatot tesz arra, ha eldöntötték melyik utat választják, akkor mit és hogyan tegyenek. Megismertet továbbá relaxációs technikákkal és olyan kommunikációs készségekkel, amelyekkel eredményesebben működtethetik kapcsolataikat. A feszültséglevezető technikák segítségével pedig megóvhatják szervezetüket a felgyülemlő stressz okozta károsodásoktól.

A kérdőívet nemcsak orvosi javaslatra tölthetik ki az allergiások, bárki elkérheti a recepción. Válaszadás után ugyanide kell visszaküldeni. A kiértékelésre és az esetleges további teendők áttekintésére előjegyzés után, a pszichológussal történő személyes megbeszélésen kerül sor - tette hozzá Balogh Katalin.

(Forrás: MTI)