Az emberek még akkor is elhiszik pletykát, ha bizonyíték birtokában vannak az ellenkezőjéről - derül ki egy tanulmányból.  Számítógépes játékokkal játszó diákok magatartását tanulmányozó kutatók azt is megállapították, hogy fontos szerepe van a pletykának, amikor emberek döntéseket hoznak.  " Nyilvánvaló, hogy a pletykának nagy a manipulációs képessége" - írták a szakemberek a Brit Tudományos Akadémia folyóiratában.

A tanulmány során a kutatók pénzt adtak a diákoknak és megengedték nekik, hogy azt a játék során odaadják másnak. A diákok közben jegyzeteket készítettek arról, hogy mások miként játszanak, amit bárki figyelemmel kísérhetett. A diákok hajlottak arra, hogy kevesebb pénzt adjanak az "undok fösvény" jelzővel lefestett játékosoknak és többet azoknak, akiket "bőkezű játékosokként" vagy "társasági emberekként" ecseteltek nekik.  "Az emberek csak a pletykát vették figyelembe és nem voltak tekintettel korábbi döntésekre" - mondta a tanulmányt vezető Ralf Sommerfeld evolúciós biológus, a németországi Max Planck Intézet tudósa.

Ezt követően a kutatók továbbmentek, és előbb megismertették a diákokkal az emberek tényleges döntéseit. Majd közöltek velük hazug pletykákat is, amelyek ellentmondtak a tényeknek. Ebben az esetben is a diákok inkább a pletyka alapján adtak pénzt, nem pedig a szilárd tények alapján, ami Sommmerfeld szerint azt bizonyítja, hogy az ilyen információ nagy erejű eszköz.

Kutatók már hosszabb ideje alkalmaztak hasonló játékokat annak tanulmányozására, hogy miként működnek együtt emberek és milyen hatással van a pletyka emberek csoportjaira. „Tudósok meghatározása szerint a pletyka társadalmi információ olyan személyről, aki nincs jelen” - mondta Sommerfeld.

Evolúciós fogalmak szerint a pletyka fontos eszköz lehet emberek számára, hogy információk birtokába jussanak mások hírnevéről vagy elboldoguljanak a társadalmi hálózatokban a munkahelyükön és mindennapi életükben egyaránt - állítja a tanulmány. (MTI)