A szigetország lakói azért húzzák ki saját kezüleg fogaikat, mert nem engedhetik meg maguknak a magán fogorvost, államit viszont nemigen találnak. A rekordot egy lancashire-i férfi tartja, ő összesen 14 fogát húzta ki egy harapófogóval.
Mivel egyre kevesebb a Nagy-Britanniában a társadalombiztosítás finanszírozta állami fogorvos, egyre több beteg kényszerül magánrendelőkbe. Egy 5 ezer fős mintavétel alapján a paciensek 78 százaléka azért fordult a privát fogszektorhoz, mert nem talált állami fogorvost, és csupán 15 százalék ment azért magán fogorvoshoz, mert jobb kezelést remélt, mint az államiban.
Ami az „önfogászokat” illeti, 6 százalékra tehető arányuk, azaz az 5 ezres mintából háromszázan voltak. Persze nem mindegyikük húzott magának fogat, a többség inkább csak leesett, meglazult koronákat ragasztgatott vissza önkezűleg.
Nagy-Britanniában tavaly vezettek be új szerződéses rendszert a fogorvoslás terén.
Ami az árakat illeti, egy kisebb amalgámtömés a magán fogorvosoknál 10 és 18 ezer forintnyi fontba kerül, a nagyobb akár 35 ezerbe is, a húzás ára 15-36 ezer forintnyi foganként. Egy komplett műfogsor 130-300 ezer forintnyi, egy korona ára 90-170 ezer forint között mozog. (MTI)