"Elefántok" és "makimajmok" jelennek meg hamarosan a szentpétervári autósforgalomban. A Néva-parti városban a helyi autóklub égisze alatt megalakult a Kiegyensúlyozott Autóvezetők Társasága, amely fel szeretné venni a harcot a szentpétervári gyorshajtókkal és szabálytalankodókkal - olvasható a Korreszpondent.net című orosz nyelvű hírportálon. Az autóklub szerint a gondok a közszemléletben gyökereznek, amely lenézi a KRESZ-szabályait betartó gépkocsivezetőket. Nem így a gyorshajtókat, akik ügyes, talpraesett ember képében tetszelegnek barátaik, családtagjaik előtt. Mint az autóklub közleménye rámutat, míg ez a szemlélet uralkodik, minden gépkocsivezető a szabálytalankodók táborát igyekszik gyarapítani.

A folyamatot csupán a közfelfogás megváltoztatásával lehet megállítani, ezért a szervezet igyekszik megtépázni a gyorshajtók nimbuszát, akiket kapkodó, céltalanul rohanó lényekként, azaz makimajmokként igyekeznek bemutatni. Ennek jegyében autós matricákat készíttetnek. Az elefántos a kiegyensúlyozott gépkocsivezetőknek dukál, a szabálytalanok viszont a makimajmosat kapják.

Az elképzelések szerint bárki betelefonálhat egy számra, vagy SMS-ben értesítheti az illetékeseket, ha szabálytalankodó gépkocsivezetőt észlelt. A gyorshajtók rendszáma adatbázisba kerül, s amennyiben húsznál több alkalommal érkezik valaki ellen panasz, az illető megkapja a makimajom cseppet sem büszke titulusát. A makimajmok gépkocsijait kiegészítő büntetésként egy külön honlapra is felteszik, hogy mindenki tudja, kiktől kell óvakodni a közutakon. (MTI)