horoszkóp

Harminc év alatt lehet legyőzni a kövérséget

2007.10.22. 09:53
A kövérség nem pusztán egyéni felelősség kérdése, hanem civilizációs betegség - mutatta ki a brit kormány egyik agytrösztje.

Az energiafelhalmozás kulcsfontosságú volt a történelem előtti időkben, csakhogy a modern korban az energiadús olcsó ételek, a gépek, a motorizált közlekedés és az ülőmunka következtében ez a beprogramozott energiafelhalmozás feleslegessé vált, s az elhízás jóformán szükségszerű - mutattak rá a szakemberek.

A kövérség okaira irányuló kutatás két évig tartott, és csaknem 250 szakember és tudós vett benne részt.

A szakemberek szerint a kövérség járvány megfékezése legalább harminc évbe telhet. De egy étvágycsökkentő csodaszer sem jelentene megoldást, hiszen sokrétű civilizációs problémáról van szó.

Nagy-Britanniában a férfiak 60, a nők 50 és a gyerekek 25 százaléka lesz kövér 2050-re, ha a jelenlegi hízási trend folytatódik - hívták fel a figyelmet a szakemberek. A brit egészségügyi miniszter is nyilatkozott az ügyben, mondván, a gyermekkori elhízás elleni küzdelem a kormány egyik fő törekvése, és kifejezett cél, hogy a kövér gyerekek számaránya 2020-ra a 2000-ben regisztrált szintre süllyedjen vissza.

(Forrás: MTI)