A holland kormány felszólított egy pedofilbarát szervezetet, hogy távolítsa el honlapjáról a királyi családhoz tartozó kisgyermekek fotóit - közölte a kormány szóvivője pénteken. A webhelyre több képet is feltettek a hároméves Amália hercegnőről, a trónörökös kislányáról és annak két unokatestvéréről. A "felnőttek és gyerekek között a kölcsönös egyetértésen alapuló fizikai kapcsolatokat" hirdető Martijn nevű szervezet honlapján Amália egyik képe egészen csütörtökig látható volt - mindaddig, amíg a kormány tájékoztatási hivatala el nem rendelte eltávolítását. Mindazonáltal egy másik fotót továbbra is letölthetnek a szervezet tagjai.

A királyi család ügyvédei közölték: beperelik a webhelyet és üzemeltetőitől minden el nem távolított felvételért 50 ezer eurós (12,5 millió forint) bírság megfizetését követelik. A honlap gazdáitól elvárják, hogy írásos nyilatkozatban ismerjék el: törvénysértést követtek el, beavatkoztak a királyi család magánéletébe és megsértették azt a jogát, hogy maga rendelkezzék az általa készített felvételek fölött. A fotókat, amelyeket a holland trónörökös készített lányáról és a két másik gyermekről, a királyi család saját honlapjáról másolták rá a kétes webhelyre a következő szöveggel: "Királyi családunk hercegnők és hercegek egész új nemzedékét produkálta. Micsoda szerencse!"

A Martijn honlapján az olvasható, hogy nem felelős azért, amit tagjai tettek fel az internetre és elhatárolja magát az ilyen tartalmaktól - a szervezet szóvivője azonban nem volt elérhető. Tavaly a Martijn tagjainak egy csoportja, amely a pedofília engedélyezését szorgalmazta, bejelentette, hogy politikai pártot alakít, amely indul majd a parlamenti választásokon. A kísérlet azonban kudarcba fúlt, mert a szervezők nem tudták összegyűjteni a bejegyzéshez szükséges 570 aláírást. (MTI)