Egy közvélemény-kutatás szerint, amely az október 31-i Halloween ünnep alkalmából készült, az amerikaiak 34 százaléka gondolja úgy, hogy léteznek szellemek, és ugyanennyien hisznek az ufókban. A látomások valódiságában ennél is többen hisznek: 48 százalék, csaknem minden második ember tartozik e csoportba. A varázsigék és a boszorkányság hívőinek tábora jóval kisebb, 19 százalékos arányt képvisel az Egyesült Államok lakosságában.

A megkérdezettek 23 százaléka azt állította, hogy már látott szellemet vagy érezte már magát szellem közvetlen közelében. Ebben a csoportban különösen magas a katolikusok, az egyedülállók és az olyan emberek aránya, akik még soha nem vettek részt vallási ünnepen. A felmérés szerint az lakosság 14 százaléka szilárd meggyőződéssel vallja, hogy már látott ufót. Főleg a férfiakra és az alacsony keresetűekre jellemző ez a meggyőződés. A varázsigék és a boszorkányos praktikák hatásosságában hívők  túlnyomórészt a nagyvárosi lakosságból, a kisebbségek soraiból és a szegényebb rétegekből kerülnek ki. Az egyetemi végzettséggel rendelkező fehér bőrű amerikaiak az érzékfeletti észleléseket valóságosnak gondoló személyek csoportjában felülreprezentáltak.

Minden ötödik amerikai babonás, és a szerencsét jelentő négylevelű lóheréről szóló babona terjedt el a legszélesebb körben - áll a jelentésben. A második babona a félelem a létra alatt való áthaladástól. A harmadik legismertebb babona szerint a vőlegény az esküvő előtt egy nappal nem láthatja a menyasszonyt, különben szerencsétlenség szakad a pár nyakába. (MTI)