Alapvető tévedés, hogy a szívbetegség valamiféle férfibaj, ami a nőket nem fenyegeti. Egy új amerikai fölmérés egyértelműen kimutatta, hogy azoknak a hölgyeknek a kétharmada, akik valamilyen szív- és érbetegség következtében fejezik be életüket, azért nem került időben orvoshoz, mert nem figyeltek a jellegzetes szívtünetekre, amiket a férfiaknál szinte azonnal fölismernek.

Csak a közismerten nagy kockázatú hölgyek - dohányzó cukorbetegek vagy erősen elhízottak - tudják, hogy rendszeres szívgyógyászati vizsgálatra van szükségük. A többiek úgy vélik, hogy számukra a szívbetegség nem jelent veszélyt, legfeljebb igen idős korban. A valóság azonban az, hogy az Egyesült Államokban szív- és érbetegség - magas vérnyomás, infarktus, szélütés - miatt kétszer annyi nő hal meg, mint rosszindulatú daganatok következtében. Agyvérzésben, infarktusban hatszorta annyi amerikai nő veszti életét, mint emlőrákban - olvasható az Amerikai Kardiológiai Társaság hírlevelében.

A statisztikák szerint a nőknek csaknem fele lesz szívbeteg élete végéig. Igaz, hogy a szívbetegség tünetei - valószínűleg a védő hatású női hormonok hatására - a férfiakénál egy évtizeddel később, általában a hatodik évtizedben jelennek meg, de a mind férfiasabb életvitel miatt már a 40-50 éves hölgyeknek is jobban kell a szívükre figyelni.
Mind az amerikai, mind az európai szívgyógyászati irányelvek megadják azt a kockázati pontszámot, aminek alapján a háziorvosnál, vagy a kardiológiai szakrendelőben bármilyen okból jelentkező hölgyek szív- és érrendszeri rizikója felbecsülhető. Ezekben a táblázatokban a legfontosabb kockázati tényezők - dohányzás, testtömeg-index, vérzsírok szintje, vérnyomás - szerepelnek és az eredmény alapján javasolt az életvitelen alakítani.

 

Magyarországon is sajnálatosan sok fiatal nő dohányzik, sok a túlsúlyos, sőt elhízott - ezek fontos kockázati tényezők. Ha bármilyen okból történik laboratóriumi vizsgálat, érdemes a vérzsírok szintjét is megmérni, és rendszeresen a vérnyomást is, mert ezek is befolyásolják mindenkinek a sorsát a későbbiekben. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a megelőzés - például az egészséges étrend megtanítása - a kislányok számára már gyermekkorban elkezdődjön.

(MTI)